Dan odluke u Melburnu: Nole vs Marej (nedelja u 09:30h)

Nakon 13 dana vrhunskog tenisa na vrelom australijskom kontinentu stigli smo do same završnice prvog Gren Slema sezone.

U muškom finalu Australijen Opena u nedelju od 9:30h po našem vremenu (19:30h po lokalnom) na teren Rod Lejver arene zakoračiće prvi i treći teniser sveta, Novak Đoković i Endi Marej.

Dva velika prijatelja pokazaće zašto su bili neprikosnoveni u Melburnu tokom protekle dve nedelje, ali do titule može samo jedan.

Novak, vlasnik 34 ATP titule, boriće za svoj četvrti Australijen Open, treći u nizu, što nikome u istoriji tenisa do sada nije pošlo za rukom. Sa druge strane, Marej će pokušati da dođe do svoje prve titule na „najjužnijem“ Gren Slemu.

„Izuzetno mi prijaju uslovi ovde, naročito u Rod Lejver areni. Ovo je moj najuspešniji Gren Slem turnir, zaista je neverovatan osećaj igrati u trećem uzastopnom finalu u Melburnu i jako sam ponosan na to. Titula na Australijen Openu je početak sezone koji svako priželjkuje“, izjavio je Novak na konferenciji za štampu pred finale.

Na putu do finala u Melburnu Nole je redom rušio Matjea, Harisona, Štepaneka, Vavrinku, Berdiha i Ferera. U tih šest mečeva na terenu je proveo 14 sati i 37 minuta i izgubio svega tri seta.

Njegov protivnik Marej bio je bolji od Hasea, Souze, Berankisa, Simona, Šardija i Federera (prva pobeda Škota nad Švajcarcem ikada na nekom od Gren Slem turnira). Izgubio je svega dva seta, i to u polufinalu, a ukupno je na terenu proveo 12 sati i 56 minuta.

Novak je posle ubedljive pobede nad Fererom imao slobodan dan u petak, dok je u to vreme Marej bio na terenu i igrao meč od pet setova protiv Federera.

„Petak sam proveo trenirajući i odmarajući se za finale. Mislim da to što  imam jedan dan odmora više neće imati veliki značaj u finalu iako je Endi odigrao maraton protiv Rodžera. Pokazao je tokom celog turnira da je fizički jedan od najspremnijih igrača i siguran sam da će biti odmoran za sutrašnji meč“, rekao je Novak.

Zanimljivo je da su se srpski i britanski teniser dva puta sastali na Australijen Openu, i oba puta je trijumfovao Novak. Najpre u meču za titulu 2011. godine (6:4, 6:2, 6:3), a potom godinu dana kasnije u dramatičnom polufinalu (6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5).

U dosadašnjem toku karijere Novak je osvojio pet Gren Slem titula (Australijen Open 2008, 2011, 2012, Vimbldon 2011 i US Open 2011). Marej je trijumfovao samo na prošlogodišnjem Otvorenom prvenstvu SAD savladavši u finalu upravo Novaka.

„Finalni meč na US Openu je bio veoma zabavan i interesantan. Uslovi su bili poprilično čudni, nikad nisam igrao po tako jakom vetru, koji se nije smirivao tokom polufinala i finala. Bilo je teško prilagoditi se, on se bolje snašao od mene i apsolutno zasluženo osvojio prvu Gren Slem titulu. Preda mnom je prilika da dođem do novog Gren Slem trofeja i to je ono što je najbitnije za mene u ovom trenutku“, osvrnuo se Novak na njihov poslednji meč na Gren Slem turniru.

Kada su u pitanju finala na turnirima ove kategorije Nole je u prednosti nad svojim rivalom, 10-6.

Okršaj između Noleta i Endija biće njihov 18. u karijeri. Iz prethodnih 17 Novak je deset puta izašao kao pobednik. Na tvrdoj podlozi sastajali su se 14 puta uz prednost najboljeg tenisera sveta od 8-6.

Poslednji put snage su odmerili u Round Robin fazi ATP World Tour finala u Londonu 2012. godine, kada je trijumf pripao Novaku rezultatom 2:1.

Pre dvanaest meseci Novak je u finalu Otvorenog prvenstva Australije u istorijskom meču srušio Španca Rafaela Nadala posle 5 časova i 53 minuta strašne borbe – 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5:7), 7:5.

Podeli post