Dejvis kup (Finale): Česi poveli sa 2:1 nakon drugog dana takmičenja

Dejvis kup: Pobeda Noleta na startu, Srbija – Češka 1:0!

Nakon drugog dana finala Dejvis kupa u Beogradu između Srbije i Češke, rezultat je 2:1 u korist gostiju.

Prvi poen našoj reprezentaciji doneo je Nole pobedom nad Radekom Štepanekom (46) rezultatom 3:0, po setovima 7:5, 6:1, 6:4.

Susret je trajao dva časa i 10 minuta a odigrao se pred punom Kombank arenom.

Prvi brejk u finalnom okršaju pripao je Novaku u šestom gemu. Pre vođstvu od 5:3, srpski teniser je servirao za prednost u setovima od 1:0, ali je tada Štepanek uspeo da mu oduzme servis, smanji na 5:4, a zatim se i potpuno vrati u set, 5:5. Novak je u dvanaestom gemu dao svoj maksimum da odluka „padne“ pre taj-brejka i to mu je pošlo za rukom. Novi brejk nad Čehom i 7:5 u korist Srbina.

U drugom setu Novak je nastavio da dominira nad načetim Štepanekom. Rutinskom igrom došao je do dva brejka (u četvrtom i šestom gemu), a vrlo brzo i do seta – 6:1.

Najneizvesnije situacija na terenu bila je u trećem setu. Teniseri su bili sigurni tokom svojih servis gemovima, tako da brejka nije bilo na vidiku. Prelomni trenutak bio je deveti gem, kada je Novak stavio tačku na Štepanekove nade, oduzeo mu servis peti put u duelu i doneo svojoj zemlji važan prvi poen.

„Pre svega želim da se zahvalim svima vama što ste danas došli. Bilo je jako bitno probiti led i povesti sa 1:0 u finalu. Mnogi su potcenili Radeka i otpisali ga pre meča. Međutim, on je izuzetno opasan i nepredvidiv rival, koji se bori do poslednjeg poena. Prošle godine svojoj zemlji je doneo titulu na ovom takmičenju i to mnogo govori. Bio sam nervozan na početku dok nisam ušao i ritam. Prvi set bio je ključan, posle sam se opustio i bio agresivniji. Ova pobeda mi mnogo znači na polju samopouzdanja za sledeći meč. Nadam se da ćete svi ostati da bodrite i Dušana u meču protiv Berdiha“, rekao je Novak u intervjuu na terenu posle meča.

Statistika: as poeni (4-3), dvostruke servis greške (0-1), direktni poeni (21-23), neiznuđene greške (14-20).

U drugom singl meču prvog dana takmičenja sastali su se Dušan Lajović (117) i šesti igrač sveta, Tomaš Berdih. Trijumf je pripao iskusnijem Čehu rezultatom 6:3, 6:4, 6:3.

Tomaš Berdih i Radek Štepanek doneli su Češkoj drugi poen pošto su u subotu u okviru dubla savladali srpsku kombinaciju Nenad Zimonjić/Ilija Bozoljac rezultatom 6:2, 6:4, 7:6.

Poslednjeg, trećeg dana takmičenja, u nedelju od 14 časova sastaće se Nole i Tomaš Berdih, a potom Dušan Lajović i Radek Štepanek. Srbiji su za drugu titulu u Dejvis kupu neophodne obe pobede.

Fotografija: Fonet/AP

Podeli post