Federer prekinuo Noletovu seriju u Kini


Novak nije uspeo da se plasira u finale Masters turnira u Šangaju.

Sedamnaesti duel između najboljeg srpskog tenisera i Rodžera Federera pripao je Švajcarcu, koji se tako revanširao Noletu za poraz u polufinalu ovogodišnjeg US Opena.

Posle jednog časa i 42 minuta igre rezultat u korist Rodžera Federera glasio je 7:5, 6:4.

Tako je prekinut sjajan niz od osam pobeda u Kini koliko je naš teniser zabeležio u protekle dve nedelje. S obzirom da je stao u istom stadijumu takmičenja kao i 2009. godine, Novak će na novoj rang listi zadržati identično bodovno stanje, ali će pasti na poziciju broj 3 jer Federer prošle godine nije nastupio u Šangaju.

Prva velika šansa Novaku se ukazala u četvrtom gemu uvodnog seta. I to ne jedna, nego četiri. Federer je spasio četiri brejk lopte, da bi u jedanaestom gemu iskoristio drugu brejk loptu i pri vođstvu od 6:5 došao u situaciju da servira za set. Tu misiju je uspešno okončao i poveo sa 1:0. Ovaj period igre odlučivale su nijanse: četiri vinera manje za Novaka i tri greške više.

Novak nije uspeo da pronađe ritam ni s početka drugog seta. Federer je igrao taman onoliko koliko je bilo potrebno i poveo je sa 2:0. U petom gemu Švajcarac pravi drugi brejk u setu za prednost od 4:1. Usledila su dva sjajna servis gema srpskog tenisera za 3:4. U nastavku je Federer zadržao svoj nivo igre dok je Novak neuobičajeno grešio.

„Na startu drugog seta mi je popustila koncentracija i izgubio sam dosta energije. Dok sam trepnuo okom bilo je 4:1 i posle toga je bilo nemoguće vratiti se u meč. Razočaran sam zbog toga utoliko pre što sam igrao jako dobro u prvom setu, ali je i Federer pogađao neke sjajne poene kada je bilo potrebno i potpuno zasluženo ide dalje“, rekao je Novak nakon susreta.

Statistika meča: as poeni (4-7), duple servis greške (4-3), direktni poeni (22-30), neiznuđene greške (30-24).

Pred Noletom su dve nedelje pauze kada su u pitanju ATP turniri. To ujedno znači i povratak na evropski kontinent, gde će prva stanica drugog tenisera sveta biti švajcarski grad Bazel, u kome će se od 1. do 7. novembra odigrati turnir iz kategorije 500 (tvrda podloga, dvorana).

Novak u Bazelu brani titulu i 500 ATP poena, pošto je u fantastičnom finalu pre 12 meseci savladao domaćeg tenisera, Rodžera Federera (6:4, 4:6, 6:2).

Ove godine polje „Swiss Indoors Basel“-a činiće pored Noleta i Rodžer Federer, Tomaš Berdih, Endi Rodik, Jirgen Melcer…

Podeli post