Srbija preokretom do četvrtfinala Dejvis kupa, u julu dočekujemo Veliku Britaniju!

Srbija preokretom do četvrtfinala Dejvis kupa, u julu dočekujemo Veliku Britaniju!

Teniska reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetske grupe Dejvis kupa pobedom nad Kazahstanom u Beogradu rezultatom 3:2.

Najpre je Novak posle velike borbe nadigrao Mihaila Kukuškina (79) rezultatom 3:2, po setovima 6:7 (6:8), 7:6 (7:3), 4:6, 6:3, 6:2 i izjednačio na 2:2, da bi potom Viktor Troicki doneo našoj zemlji odlučujući poen trijumfom nad Aleksandrom Nedovjesovim rezultatom 6:2, 6:3, 6:4.

Novakov meč trajao je četiri časa i 57 minuta a Kukuškin je pružio neočekivano kvalitetan otpor.

Prvi set trajao je 74 minuta, a rešen je u taj-brejku (8:6 za Kukuškina) koji je bio jasan pokazatelj da ćemo u nastavku gledati pravu dramu na terenu.

Tokom drugog seta (80 minuta) igrači su razmenili po dva brejka. Ovog puta u taj-brejku bio je uspešniji srpski teniser.

Treći set počeo je nepovoljno po Novaka. Kazahstanac je stvorio zalihu od dva brejka i poveo sa 4:1. Uspeo je Novak da vrati jedan brejk u sledećem gemu, ali se potom suočio sa novim gubitkom servisa. Kukuškin je poveo sa 5:2, Novak je uspeo da vrati jedan brejk, ne i drugi. 6:4 i 2:1 u setovima za protivnika.

Četvrti set Novak je rešio u svoju korist posle jedinog brejka koji mu je pripao u šestom gemu.

Kada je bilo najpotrebnije, u petom setu, Novak je pružio najkvalitetniju igru u meču i sa dva oduzeta servisa rivalu doneo Srbiji veliku pobedu i izjednačenje.

„Ovo je verovatno jedan od fizički najtežih mečeva u mojoj karijeri. Kukuškin je danas odigrao na izuzetno visokom nivou, nije padao u igri. U poslednjem setu je izugubio snagu, ja sam to iskoristio. Ovo je njegova izvanredna partija. Da je pobedio, to bi bilo potpuno zasluženo. Bilo je mnogo tenzije, publika je bila fantastična, oni su bili ti koji su mi dali krila i snagu. Hvala im od sveg srca. Da nije bilo njih, ne znam šta bi se dogodilo. Kada igrate za reprezentaciju to vam daje dodatni motiv“, rekao je Novak posle duela.

Srbija će biti domaćin Velikoj Britaniji u četvrtfinalu Dejvis kupa od 15. do 17. jula.

Britanci su u prvom kolu savladali Japan rezultatom 3:1. Odlučujući poen svojoj zemlji doneo je Endi Marej pobedom nad Keijem Nišikorijem posle pet odigranih setova.

Fotografija: Starsportphoto

Podeli post