Davis Cup: Novak protiv Rohusa u petak

Poznat je žreb za okršaj prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa između reprezentacija Belgije i Srbije (Šarlroa, 1. – 3. februar 2013.).

Prvi će u petak, 1. februara 2013. na teren izaći David Gofan (50) i Viktor Troicki (39) od 14 časova (RTS 1), da bi nakon tog duela usledio i drugi singl u kome će se sastati Olivije Rohus (127) i Nole (1).

Novak i Rohus su do sada odigrali pet susreta, Rohus vodi u pobedama sa 3-2.

„Olivije ima pozitivan skor u duelima protiv mene, međutim nismo odavno igrali jedan protiv drugog. Vrlo je nezgodan igrač, naročito na ovakvom terenu. Ima izuzetan jednoručni bekhend i podršku publike koja puno znači u ovakvim takmičenjima“, rekao je Novak o svom prvom rivalu.

U subotu od 14 časova na programu je meč u konkurenciji parova, a protivnici srpske kombinacije Nenad Zimonjić / Viktor Troicki biće Ruben Bemelmans / Stiv Darsis.

Poslednjeg, trećeg dana takmičenja, u nedelju, 3. febuara, od 14 časova sastaće se David Gofan i Novak Đoković, a potom Olivije Rohus i Viktor Troicki.

Selektori imaju pravo da promene sastav dubla i parove trećeg dana sve do sat vremena pre početka meča.

Novak je u Dejvis kup takmičenju debitovao 2004. godine. Od tada do danas nastupio je u 26 singl mečeva od kojih je dobio 19. Tri godine nakon osvajanja titule Dejvis kupa sa Srbijom, Novak ima ambicije da sa svojim kolegama iz reprezentacije ponovo dođe do najsjajnijeg odličja.

„Nedostajali su mi osećaj pripadnosti reprezentaciji i predstavljanje Srbije u Dejvis kupu, koji je jedino zvanično ekipno takmičenje u tenisu. Osvojili smo titulu 2010. godine koja je pomogla svima nama i dala nam puno samopouzdanja i vetar u leđa za naše individualne karijere. Ove godine Dejvis kup mi je jedan od prioriteta, daćemo sve od sebe da se domognemo drugog trofeja.“

Najbolji teniser sveta je imao vrlo malo vremena da se adaptira na uslove s obzirom da je iz Australije u Evropu doputovao tek u utorak.

„Dosta je nezgodno za mene, jer sam stigao u Evropu iz Australije pre samo dva dana. Nije prvi put da mi se dešava da se prilagođavam ovakvim uslovima. Pre tri godine sam došao iz Dubaija sa tvrde podloge i igrao u Areni na šljaci. Nadam se da će taj proces prilagođavanja biti što kraći i bolji za mene kako bih već sutra mogao da pružim svoj maksimum, iako je činjenica da je teren ovde blaga katastrofa. Nikad u životu nisam igrao na gorem terenu i iskreno se nadam da će u petak biti u dovoljno dobrom stanju da ne ugrozi zdravlje svih igrača koji budu igrali na njemu“, izjavio je Novak na press konferenciji nakon žrebanja.

Kapacitet „Spiroudome“ arene iznosi oko 6.300 mesta, a Belgija će Srbiju ugostiti na šljaci.

Fotografija: TSS (Srđan Stevanović, Peđa Milosavljević)

Podeli post