Has bolji od Đokovića u finalu Halea!


Photo: AP

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković nije uspeo da osvoji 14. titulu u karijeri, ali i svoj prvi trofej na travi.

U finalu turnira u nemačkom gradu Haleu, bolji od Novaka bio je fantastični Nemac, Tomi Has. Rezultat u korist nekada drugog igrača sveta bio je 6:3, 6:7 (4:7), 6:1 nakon dva časa i 12 minuta igre.

Za plasman u završnicu turnira, Novak je dobio 150 ATP poena (i 62.250 evra), ali suficita na novoj rang listi neće biti, jer je Srbin prošle godine bio finalista u londonskom Kvinsu. Sa druge strane, Has je osvojio 250 ATP poena i ček na 115.150 evra.

Tokom celog meča blaga, ali konstantna dominacija bila je na strani trenutno 41. igrača ATP liste. U prilog tome svedoči podatak da je Has deset šansi uspeo da pretvori u brejk, dok Novak nije imao sreće da barem jednu od četiri prilike realizuje u vidu oduzimanja servisa.

Jedini brejk u prvom setu Has je načinio u samom finišu, osmom gemu, da bi sigurnom igrom na svoj servis u nastavku poveo sa 1:0.

U drugom setu brejkova nije bilo, ali je Novak ipak nakon tri duple servis greške Nemca u taj-brejku, došao do izjednačenja.

Set odluke okončan je rezultatom 6:1 u korist Hasa, ali se na terenu vodila neizvesna i žestoka borba između tenisera. Dve duple servis greške Novaka donele su nemačkom teniseru prednost od 2:0. U predstojećem gemu Novak je imao četiri brejk prilike (tri vezane), no Has je sjajnim servisima uspeo da se izvuče iz problema i povede sa 3:0. U nastavku, Novak nije imao snage da odoli Nemcu i nakon još jednog brejka, Has posle dve godine stiže do ATP titule.

“Tomi je bio bolji u finalu i zasluženo je slavio. Ja nisam bio ravnopravan rival, i prava je sreća što sam osvojio taj-brejk u drugom setu. Has je iskoristio sve svoje šanse, za razliku od mene koji nisam igrao dobro“, rekao je Novak posle poraza.

Sve u svemu, Novak je u Haleu ima izuzetno kvalitetnu proveru u vidu pet mečeva pred tzv. prvenstvo sveta u tenisu – Wimbledon, koji će se odigrati od 22. juna do 5. jula u predgrađu Londona.

Podsećanja radi, srpski teniser je prošle godine na Vimbldonu eliminisan već u drugom kolu od Rusa Marata Safina.

Podeli post