Novak će se u nedelju boriti za šestu titulu na završnom turniru u Torinu!

Najbolji srpski teniser je u polufinalu Nitto ATP Finala posle dva taj-brejka savladao Amerikanca Tejlora Frica (8) rezultatom 7:6 (7:5), 7:6 (8:6) i plasirao se u osmo finale na završnom Mastersu.

„Nisam se osećao baš dobro na terenu posle jučerašnjeg iscrpljujućeg meča. Nisam odigrao na nivou na koji sam navikao, ali sam morao da nađem način da nadigram protivnika. Servirao sam dobro u presudnim trenucima i terao ga na udarac više. On je jedan od najboljih servera na turu. Vrlo je agresivan i nimalo nije lako igrati protiv njega. Morao sam da bude strpljiv. Nisam dobro počeo drugi set ali sam uspeo da mu oduzmem servis u najvažnijem trenutku i vratim se. U ovakvim mečevima jedan-dva poena odlučuju pobednika. Srećan sam što sam pobedio iako nisam pokazao najbolju igru. Uživao sam u sjajnoj atmosferi u dvorani. Daću sve od sebe da se spremim za sutrašnji meč i dođem do titule“, rekao je Novak posle duela.

Polufinalni meč je trajao jedan čas i 53 minuta.

Prvu osetnu prednost Novak je stekao u petom gemu kada je bez izgubljenog poena oduzeo servis Fricu i poveo sa 3:2. Greške Novaka omogućile su rivalu ribrejk već u predstojećem gemu. Teniseri su i u nastavku neuobičajeno mnogo grešili, ali su svoj servis čuvali. Sjajnim forhend vinerom na servis protivnika u poslednjem poenu taj-brejka, Novak je poveo sa 1:0 u setovima.

Novak nije dobro počeo drugi set. Tragovi umora bili su vidljivi, a Fric je to iskoristio i uzeo brejk već u uvodnom gemu. Igrao se gem za gemom, da bi Amerikanac pri vođstvu od 5:4 servirao za set. U najbitnijem trenutku srpski teniser je vratio brejk i izjednačio na 5:5. Meč je doveden do novog taj-brejka koji je posle neizvesne borbe pripao Novaku rezultatom 8:6.

Statistika meča: as poeni (4-15), dvostruke servis greške (1-1), direktni poeni (15-30), neiznuđene greške (21-32), broj osvojenih poena (84-73).

Finale završnog Mastersa odigraće se u nedelju od 19 časova, a Novakov protivnik biće 3. nosilac Kasper Rud (Norveška) koji je rezultatom 6:2, 6:4 bio bolji od 6. nosioca Andreja Rubljova (Rusija).

Fotografija: Profimedia

Podeli post