Novak nije uspeo da zabeleži četvrtu ovogodišnju pobedu u Melburnu i plasira se u svoje deseto četvrtfinale na Australijen Openu.

U osmini finala prvog gren slema u 2018. godini Novak je poražen od nove nade svetskog tenisa, Hjeona Čunga iz Južne Koreje (ATP #58) rezultatom 6:7 (4:7), 5:7, 6:7 (3:7).

Velika borba vodila se na terenu tokom tri časa i 21 minuta. Novak je tokom čitavog meča pravio veliki broj neiznuđenih grešaka i tako omogućavao raspoloženom rivalu da nametne svoju agresivnu igru i dođe do važnih poena u ključnim trenucima.

Uvod meča pripao je 21-godišnjem Čungu zahvaljujući Novakovim dvostrukim servis greškama. Južnokorejanac je dva puta oduzeo servis 14. nosiocu i poveo sa velikih 4:0. Novak je ovu prednost protivnika potpuno uspeo da anulira u desetom gemu kada je vratio drugi brejk i izjednačio na 5:5. Previše je Novak grešio u taj-brejku i dozvolio Čungu osvajanje prvog seta posle 68 minuta.

Slična situacija dogodila se u drugom setu. Čung je poveo sa 3:0, Novak se vratio i izjednačio na 4:4, ali je ponovo u završnici zakazao i poklonio set rivalu. 5:7 posle jednog časa igre.

Novak je na startu trećeg seta oduzeo servis protivniku. Tu prednost nije uspeo da potvrdi, Čung je vezao tri gema i stekao prednost od 3:1. Iako se Novak i ovog puta vratio posle zaostatka, talentovanom rivalu se nije stegla ruka. Nastavio je da pruža neverovatan tenis u ofanzivi i defanzivi, i zasluženo slavi posle novog taj-brejka.

„Bio je bolji igrač na terenu, nema sumnje u to. Sve čestitke njegovom timu i njemu na izuzetnoj partiji. Bio je kao zid, želim mu svu sreću“, rekao je Novak.

„Na kraju prvog seta sam osetio bolove u laktu i morao sam da se nosim s tim do kraja meča. Situacija je ozbiljna, još ne znam da li ću pauzirati. Moram ponovo na snimanje, pa da sa lekarskim i trenerskim timom odredimo šta ću i kako dalje“.

Čung, koji je u prethodnom meču izbacio četvrtog nosioca, Aleksandera Zvereva, u četvrtfinalu će igrati protiv još jednog iznenađenja turnira, Amerikanca Tenisa Sangrena.

S obzirom da je prošle godine učešće u Melburn Parku završio u drugom kolu, Novak će na novoj ATP listi imati 135 poena više u odnosu na prošli ponedeljak.

Noletov desktop kalendar za mesec februar 2018. možete preuzeti ovde i za mesec mart 2018. ovde.

Fotografija: Ron Engl

Podeli post