Kveri iznenadio Novaka u trećem kolu Vimbldona

Kveri iznenadio Novaka u trećem kolu Vimbldona

Novak nije uspeo da savlada treću prepreku u Londonu i nastavi svoj put ka odbrani titule na trećem gren slemu sezone.

Najbolji teniser sveta poražen je u trećem kolu Vimbldona od Amerikanca Sema Kverija (28) rezultatom 1:3, po setovima 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 6:7 (5:7).

Susret se igrao dva dana, prekidan je četiri puta zbog kiše, a trajao je dva časa i 56 minuta.

Prva dva seta odigrana su u petak nakon višečasovnog kašnjenja. Za razliku od Novaka, Kveri se mnogo bolje prilagodio ovim uslovima.

Uvodni set rešen je u taj-brejku. Iako je imao prednost od 5:2, Novak je dozvolio Kveriju da preokrene i dođe do 8:6 posle 50 minuta. Srpski teniser je prethodno u jedanaestom gemu spasio četiri brejk lopte, od kojih su tri bile vezane.

Neprepoznatljivo izdanje Novaka nastavilo se i u drugom setu. Raspoloženi Kveri je u četvrtom i šestom gemu oduzeo servis prvom nosiocu i posle svega 22 minuta došao do 6:1 i 2:0 u setovima. Tada je ponovo počela da pada kiša u Londonu što je značilo i kraj programa za petak.

Novak je u nastavku duela u subotu dva puta uzastopno oduzeo servis Kveriju i poveo sa 4:0. Pri tom rezultatu usledio je novi, dvosatni prekid zbog kiše. Po povratku na teren Novak je dobio svoj servis gem i uvećao prednost na 5:0. Američki teniser je uspeo da vrati jedan brejk, smanji rezultat na 5:3, ali ne i da ozbiljnije pripreti Novaku kome je treći set pripao rezultatom 6:3.

Srpski teniser je u svakom gemu četvrtog seta na servis rivala imao nekoliko brejk lopti, ali je Kveri zahvaljujući sjajnih servisima uspevao da se izvuče iz problema. Ipak, popustio je u devetom gemu. Novak stiže do prvog brejka u setu, prednosti od 5:4 i servisa za 2:2. Amerikanac je automatski vratio brejk, a potom ponovo došao do vođstva, 6:5. Kiša je u ovim trenucima prouzrokovala četvrti prekid koji je trajao jedan sat. Novak je nakon pauze bez izgubljenog poena osvojio svoj servis gem, ali je u taj-brejku američki teniser bio uspešniji (5:7) i došao do najvećeg iznenađenja u dosadašnjem toku Vimbldona.

„Čestitam Semu, odigrao je strašan meč. Servirao je dobro, kao i obično, u pojedinim trenucima meča njegova igra je bila brutalna. Dosta poena je osvojio prvim servisom. Svaka čast, jednostavno me je nadigrao,” rekao je Novak. „Odigrao je veoma dobro i zaslužio je pobedu. Imao sam svoje šanse u četvrtom setu, servirao sam za 2:2, vodio i u tajbrejku. Jednostavno nisam osećao loptu onako kako sam želeo. Ali to je sport.“

Statistika: as poeni (7-31), dvostruke servis greške (2-2), direktni poeni (34-56), neiznuđene greške (31-52).

S obzirom da je pre dvanaest meseci osvojio titulu u Londonu, Novak će na novoj ATP izgubiti 1.910 poena.

Fotografija: AP

Podeli post