London: Novak do prvog trijumfa posle ponoći!


Novak Đoković ostvario je prvu veliku pobedu na „ATP World Tour“ finalnom turniru, koji se od 22. do 29. novembra održava u prestonici Velike Britanije, Londonu.

U okviru svog prvog meča u grupi B, najbolji srpski teniser je posle neverovatnih dva časa i 46 minuta igre savladao sedmog tenisera sveta, Nikolaja Davidenka iz Rusije rezultatom 2:1, po setovima 3:6, 6:4, 7:5.

Kao u prethodnim duelima između Đokovića i Davidenka i ovaj put smo videli maratonski triler u kome pobednik nije bio izvestan sve do poslednjeg poena, koji se dogodio nakon ponoći po našem vremenu. Novak je nakon seta zaostatka uspeo da se vrati u duel i na sebi svojstven način dođe do 77. pobede u 2009. godini od odigranih 95 mečeva.

Ravnopravna borba dvojice tenisera obeležila je prva četiri gema uvodnog seta. Novak je do svojih servis gemova dolazio poprilično lako, dok se na servis Davidenka uglavnom igralo na razliku. Nakon toga, sreća je pogledala Davidenka, koji zahvaljujući greškama Novaka pravi prvi brejk i dolazi do vođstva od 3:2. Dve prilike da učini identično, srpski teniser imao je u predstojećem gemu, ali to mu nije pošlo za rukom. U devetom gemu, Davidenko ponovo oduzima servis Novaku i sa prednošću od 6:3 odlazi na prvu pauzu.

I u drugom setu, Novak je bio vidno nervozan zbog nesigurne igre u najbitnijim trenucima. U petom gemu propustio je nove dve brejka lopte, ali to ga nije omelo u nameri da preokrene situaciju u svoju korist. U devetom gemu, Srbin konačno lomi otpor Rusa, stiže do prvog brejka, 5:4, da bi u narednom na svoj servis spasio brejk loptu i izjednačio rezultat u setovima na 1:1 posle 6:4.

Raspoloženje iz završnice drugog seta, Novak je preneo na odlučujući. Brejk mu se „osmehnuo“ već u prvom gemu. U šestom, najdužem gemu susreta šampion iz 2009. je spasio tri brejk lopte i poveo sa 4:2, da bi pri 5:4 servirao za pobedu. To je morao da odloži, jer je Davidenko sjajnom igrom došao do brejka i 5:5. U narednom gemu, Novak je našao savršen odgovor za udarac iz prethodnog gema. Oduzima servis rivalu bez izgubljenog poena i u narednom na svoj servis konačno beleži pobedu.



Statistika: as poeni (2-9), duple servis greške (4-2), direktni poeni (24-30), neiznuđene greške (41-40).

Sledeći meč u okviru grupe B Novaka čeka u sredu. Rival će mu biti osmi nosilac Robin Soderling. Đoković vodi sa 5:0 u međusobnim okršajima, a poslednji put je slavio u četvrtfinalu Masters turnira u Parizu rezultatom 6:4, 1:6, 6:3.

Švadski teniser je danas iznenadio „kralja šljake“ maksimalnom pobedom od 2:0 (6:4, 6:4).

Za pobedu u prvom kolu Round Robin sistema, Novak je dobio 200 ATP poena.

Podeli post