Magija Noleta protiv Federera (3:0) za plasman u veliko finale Australijen Opena!


Istorija se ponavlja…

Po drugi put u svojoj karijeri, Nole će se boriti za titulu na Otvorenom Prvenstvu Australije!

Savršenom igrom u polufinalu Australijen Opena, Nole je maksimalnim rezultatom od 3:0, po setovima 7:6 (7:3), 7:5, 6:4 savladao branioca titule i drugog nosioca, Švajcarca Rodžera Federera.

Više nego uzbudljiv meč trajao je tačno tri časa, tokom kojih smo videli neustrašivog Novaka koji je sve vreme plenio svojim samopouzdanjem, agresivnošću, atomskim forhendima i sjajnom odbranom.

U uvodnom gemu susreta, Federer je imao priliku da nakon dve duple servis greške Novaka dođe do brejka. Srećom, naš teniser je uspeo da se izvuče iz neprijatne situacije i to je bilo sve što se tiče brejk šansi u prvih dvanaest gemova. U taj-brejku Novak je došao do dva mini-brejka i prednosti od 5:2. Uspeo je Federer da vrati jedan, kada je Srbin još jednim mini-brejkom došao do neprocenjivo značajnog prvog seta rezultatom 7:6 (7:3) posle 57 minuta igre.

Drugi set doneo je neverovatnu dramu. U trećem gemu Novak pravi brejk za 2:1, kada na scenu stupa Švajcarac. Dva brejka, četiri gema u nizu i 5:2 za drugog tenisera sveta. A onda se dogodila magija. Fantastični Nole neverovatnom igrom osvaja pet gemova u nizu (sa dva brejka) i za 61 minuta igre povećava vođstvo u setovima na 2:0 posle 7:5.

I treći set počeo je onako kako smo priželjkivali. Slično drugom setu, Novak u trećem gemu ponovo oduzima servis Federeru. U osmom gemu Švajcarac uspeva nekako da uzvrati istom merom i izjednači na 4:4. Naredni gem doneo je novu radost Noletovim navijačima – još jedan brejk, a potom i iskorišćena treća meč lopta za jednu od najvećih pobeda u karijeri nad najboljim teniserom svih vremena.

Statistika meča: as poeni (6-5), duple servis greške (5-0), direktni poeni (29-35), neiznuđene greške (35-44), ukupno osvojenih poena (119-111).

Pobeda u polufinalu donela je Noletu dodatnih 840 poena na ATP listi koja će biti objavljena u ponedeljak. Prema tome, razlika između trenutno drugoplasiranog Federera i trećeplasiranog Noleta smanjiće se na 885 poena. Trijumf u finalu doneće Noletu približenje Švajcarcu na samo 85 poena.

Petak i subota su slobodni dani za Noleta. U nedelju ujutru od 9.30h po našem vremenu najbolji srpski teniser boriće se za drugi trofej na Australijen Openu (prvi je osvojio 2008. godine pobedom nad Congom u finalu).

Protivnik Novaka u završnom meču u Melburnu biće peti nosilac, Britanac Endija Mari, koji je sa 3:1 savladao Španca Davida Ferera (4:6, 7:6, 6:1, 7:6).

Od sedam odigranih duela između Srbina i Britanca, Nole vodi sa 4:3. Poslednja tri susreta pripala su Mariju.

Srećno Nole!

Podeli post