Neverovatni Nole je kralj Majamija!


Photos: Getty Images

Gem, set, meč i titula – NOVAK đOKOVIć!

Najbolji srpski sportista svih vremena nastavlja da gazi sve pred sobom!

U svoju kolekciju Nole je uvrstio i 22. titulu, četvrtu u sezoni u kojoj ne zna šta znači reč poraz (24-0). Australijen Open, Dubai, Indijen Vels i Majami bili su Novakove prve četiri stanice u 2011. godini i sve ih je pokorio!

U finalu Masters turnira u Majamiju Nole je posle tri časa i 21 minuta gladijatorske borbe savladao prvog tenisera sveta Rafaela Nadala rezultatom 4:6, 6:3, 7:6 (7:4).



Ovo je druga Noletova titula u Majamiju. Prvu je osvojio 2007. godine. Ukupno, naš teniser je osvojio sedam titula iz kategorije Masters 1000.

Trijumfom na drugom Mastersu u sezoni, Novak će na novoj ATP listi, koja će biti objavljena u ponedeljak, 4. aprila imati 9.700 poena, 1.150 više od Federera koga je savladao sva tri puta ove godine, a 3.170 manje od prvoplasiranog Nadala, po koga je bio koban u finalima prva dva Mastersa sezone.

Ako se generalno osvrnemo na maratonski duel koji je iza nas, možemo bez ikakve sumnje da kažemo da je ovo bio okršaj kakav dolikuje dvojici neprikosnovenih: prepun atraktivnih poena, neizvesnosti, preokreta, ostavljanja srca na terenu… Meč iz snova!

Novak je napravio sjajan uvod u meč osvojivši svoj servis gem bez izgubljenog poena. Usledile su greške drugog nosioca, a servis je stao. Nadal je to znao da kazni i prvi stigao do brejka za vođstvo od 2:1. U sledećem gemu Novak je propustio dve brejk lopte. Umesto izjednačenja, španski teniser još jednom oduzima servis Novaku i stiže do prednosti od 5:1. No, tu srpski igrač nije poklekao. Vezao je tri odlična gema, smanjio na 5:4, bio blizu i drugog brejka za 5:5, ali nije uspeo. Prvi set 6:4 za prvog nosioca.

Slično finalu Indijen Velsa pre dve nedelje, Novak posle izgubljenog prvog seta uspostavlja dominaciju u nastavku. Greške je sveo na minimum, a Nadal je bio taj koji je ušao u fazu pada. U drugog gemu Srbin pravi brejk, da bi u sledećem prednost povećao na 3:0. Sa ovom razlikom Novaku je pripao drugi set (6:3), iako je imao dve prilike da u šestom gemu još jednom brejkne rivala i ubedljivijim rezultatom dođe do odlučujućeg seta.

U trećem setu igra nerava i drama bez kraja. Obojica tenisera su na svoj servis bili maestralni! Prilika za brejk nije bilo tokom svih dvanaest gemova. A, onda je na red došao „strašan“ taj-brejk. Novak je nakon prvog poena imao mini-brejk prednosti, a potom je Nadal na servis srpskog igrača uzeo oba poena. Novak je uzvratio istom merom i vrlo brzo poveo sa 6:2. Nije iskoristio ni prvu ni drugu meč loptu, ali je zato treća bila sreća!

Statistički, susret je izgledao ovako: as poeni (3-5), duple servis greške (0-6), direktni poeni (40-25), neiznuđene greške (40-36).





„Bio je ovo jako neizvestan meč. Mogao je vrlo lako da se okrene i na Rafinu stranu. Ovo finale jedno je od najboljih u mom životu“, izjavio je Nole na ceremoniji proglašenja pobednika i dodao: „Uvek je čast igrati protiv Nadala koji je moj dobar prijatelj. Želim mu sve najbolje u nastavku sezone.“

„Ovo su bila četiri najbolja meseca mog života. Naravno, serija je fantastična i za to sam radio ceo život, ali sada mi je potrebno samo malo odmora. Ipak, ovo je samo početak sezone, Rafa je najbolji teniser sveta i ako želim mesto broj jedan onda moram da igram ovako cele godine. Sledi sezona šljake, on je kralj na toj podlozi, ali ja mislim da imam igru kojom mogu da mu se suprotstavim. On je uvek najbolji na šljaci, prošle godine nije izgubio meč. Ako budem imao priliku da igram sa njim, moraću da budem agresivan, da verujem u pobedu i dam sve od sebe. Pokazao sam da to mogu 2009. godine, igrali smo dobre mečeve na kojima sam pokazao da je moguće da mu se suprotstavim“, dodao je Novak.

„Svaka čast Novaku zbog svega što je uradio na početku sezone, to je teško ponoviti. Ovo je bio dobar turnir za mene, igrao sam bolje iz dana u dan. Imao sam danas nekoliko šansi, ali Novak je bio predobar za mene. On je osvojio sada dva velika turnira za redom i jedan Gren slem. Normalno je da postane prvi teniser sveta u narednih mesec dana ili dva meseca. Ne znam, sve zavisi od mojih rezultata na turnirima na šljaci, gde mislim da nisam favorit. Ja ću se boriti zbog sebe. Ukoliko budem igrao vrlo dobro tokom sezone na šljaci, videćemo šta će se dešavati“, izjavio je Rafa.

Novak se zahvalio fantastičnoj publici, koja ga je danas bodrila kao da se nalazi u sred Srbije.

„Publika je bila zaista neverovatna. Ovo je jedna od najboljih teniskih publika na svetu. Svaki meč čine posebnim, a to su najviše dokazali u ovom finalu.“

Američki novinari su se pitali „gde je Novak pronašao sve one Srbe koji su ludo navijali za njega“.

„Nisam ja pronašao njih, oni su pronašli mene. Atmosfera je stvarno bila fantastična“, rekao je Novak.

činjenice:

- Nole je tek 4. igrač od 1990. koji je uspeo da osvoji Australian Open, Indian Wells i Miami u istoj godini.

- Noletove 24 pobede u nizu ove godine značajnije su od pobeda Ivana Lendla iz 1986. U toj godini se nije igrao Australian Open.

- Nole ima neverovatnih 8-0 protiv igrača iz Top 10 u 2011. godini!

čestitamo Nole!

Podeli post