Kada uđe u finale Australijen Opena, jedno je sigurno – Australijen Open je Novakov! I tako devet puta do sada!

Najbolji teniser sveta je u meču odluke na Otvorenom prvenstvu Australije pokazao zašto je neprikosnoven u Melburnu i slavio protiv 4. nosioca Danila Medvedeva rezultatom 3:0, po setovima 7:5, 6:2, 6:2.

Meč je trajao jedan čas i 53 minuta posle kojih je Novak došao do 18. gren slem titule u karijeri, ukupno 82.

„Čestitke mom timu, Goranu, Uliju, svima kod kuće, roditeljima, supruzi, deci, uvek su tu uz mene, na ovom putu. Uli, tebi specijalno hvala, posvetio si vreme mene i pobrinuo si se da mogu da igram, večno sam ti zahvalan. Hvala svima zbog energije koju mi dajete. Ima pomešanih osećaja, kada sam dolazio ovde, povukli smo liniju i ovo je uspešno za organizatore. Čestitam, nije bilo lako, izazovno je organizovati na više nivoa. Moraju da budu svi ponosni na sebe, dozvolili su nam da dođemo i igramo. Hvala vam što ste omogućili da se ovaj turnir desi. Hvala i ovom terenu, Rod Lejver Areni. Volim te svake godine sve više, ljubav se nastavlja“, rekao je Novak na ceremoniji.

Novak je bio pun reči hvale za svog prijatelja i rivala Danila Medvedeva.

„Sjajan si momak, nekad smo se više družili u Monaku, lepo je bilo čuti te. Volim Danila kao osobu van terena, na terenu je svakako jedan od najtežih rivala sa kojima sam se suočio u karijeri. Pitanje je kada ćeš uzeti Grend slem, uzećeš sigurno. Želim svima da skrenem pažnju šta je uradio, imao je seriju od 20 pobeda u nizu.“

Ruski teniser nije ostao dužan.

„Da vam ispričam jednu priču od ranije… Kada sam prvi put igrao sa Novakom ja sam bio 500, 600. igrač na svetu, a on je nedavno bio osvojio titulu na Vimbldonu i bio najbolji na svetu. Bio sam stidljiv, a on je postavljao pitanja, a pre toga sam mislio da neće ni pričati sa mnom. On je bio bog sa mnom, on je prišao, popričao sa mnom, to nikada nije promenio… Hvala ti, ogroman si sportista.“

Iako u formi života, Medvedev nije imao velike šanse u duelu protiv Novaka. Prvi set bio je najneizvesniji a otvorio ga je brejkom naš teniser za 3:0. Vratio se Rus u petom gemu a zatim i izjednačio na 3:3. Novak je u poslednjem, dvanaestom gemu, iskoristio treću brejk loptu i sa 7:5 se približio na dva seta od pobede.

Iako je pretrpeo brejk u uvodnom gemu drugog seta, Novak je u nastavku bio dominantniji i agresivniji na terenu. Odlično se snalazio na mreži i terao ruskog igrača da greši. Narednih šest od sedam gemova pripali su Novaku za sigurnih 6:2 posle 35 minuta.

Dva brejka u trećem setu omogućila su prvom favoritu turnira da dođe do novog velikog uspeha u Melburn Parku i trećeg trofeja u nizu.

Statistika: as poeni (3-6), dvostruke servis greške (2-4), direktni poeni (20-24), neiznuđene greške (17-30), broj osvojenih poena (87-68).

Novak još uvek nije odlučio na kom turniru će nastupiti posle Australijen Opena.

Noletov kalendar za mesec mart 2021. godine možete preuzeti ovde.

Fotografije: Profimedia

Podeli post