Nišikori bolji od Novaka u polufinalu US Opena

Auto Draft

Novak nije uspeo da se plasira u svoje peto uzastopno finale Otvorenog prvenstva SAD.

U polufinalu US Opena najboljeg tenisera sveta je nadigrao Japanac Kei Nišikori, 11. igrač ATP liste, rezultatom 3:1, po setovima 6:4, 1:6, 7:6 (7:1), 6:3 i tako se plasirao u svoje prvo Gren Slem finale.

Susret je trajao dva časa i 52 minuta tokom kojih je Nišikori još jednom pokazao zašto je najprijatnije iznenađenja turnira.

Japanski teniser je bolje ušao u polufinalni duel. Već u trećem gemu došao je do brejka, koji je Novak vratio bez izgubljenog poena neposredno u sledećem za 2:2. Nišikori je nastavio sa sjajnom igrom i u sedmom gemu ponovo oduzeo servis našem asu, 4:3. Novak do kraja nije uspeo da načini preokret tako da Nišikori posle 39 minuta stiže do prvog seta rezultatom 6:4.

Drugi set ubedljivo je dobio Novak (6:1). Konačno su stvari došle na svoje mesto. Nakon uvodnih gemova koje su teniseri rešili u svoju korist, Novak je preuzeo inicijativu. Napao je servis protivnika i došao do brejka prednosti. U nastavku je odlično servirao, a Japanac nije imao rešenja za igru srpskog igrača. Novak mu do kraja seta nije dozvolio da osvoji nijedan gem.

Najveća borba viđena je u trećem setu. Treći gem trajao je čak 11 minuta, a Novak je propustio četiri šanse da preuzme inicijativu, povede sa 2:1 i servira za 3:1. U osmom gemu na servis našeg tenisera, protivnik dolazi do brejk šanse koju fantastičnim riternom koristi za 5:3. U narednom gemu Novak dolazi do brejk prilike, Japanac pravi dvostruku servis grešku i prvi nosilac se vraća u igru. Potom su oba tenisera bila sigurna na svoje servise, pa je set rešen u taj-brejku. Sjajan start Nišikorija koji uz dva mini brejka dolazi do prednosti od 4:0. Novak je uspeo da se vrati u set, smanji vođstvo rivala na 5:4 da bi Japanac sa dva mini brejka u nastavku osvojio drugi set rezultatom 7:6 (7:4).

Nije Novak dobro startovao četvrti set. Odmah u prvom gemu pretrpeo je brejk koji je Nišikori čuvao do samog kraja susreta. U poslednjem gemu Japanac je još jednom oduzeo servis prvom nosiocu i došao do velikog trijumfa.

„Nišikori se mnogo bolje prilagodio uslovima koji su vladali u Njujorku, a ja jednostavno nisam bio ja. Ako izostavimo drugi set, moja igra danas nije bila ni blizu onome šta sam pokušavao da pokažem. Pravio sam mnogo grešaka i davao protivniku priliku kratkim loptama. Mogao sam da odem korak dalje na ovom turniru, ali šta da se radi, to je sport. Moram da čestitam protivniku i nastavim dalje. Pokušaću do kraja sezone da ostvarim rezultate, koja sam imao prošle godine“, rekao je Novak nakon meča.

Statistika: as poeni (13-5), dvostruke servis greške (4-4), direktni poeni (38-37), neiznuđene greške (35-34), broj osvojenih poena (120-117).

U drugom polufinalu US Opena sastaju se Rodžer Federer (Švajcarska, 2) i Marin Čilić (Hrvatska, 14).

Fotografija: Getty Images

Podeli post