Osmostruki šampion i branilac titule u Melburnu plasirao se u osminu finala Australijen Opena posle maratona.

Novak je u trećem kolu Otvorenog prvenstva Australije posle velike borbe i povrede na početku trećeg seta uspeo da trijumfuje protiv Tejlora Frica (SAD, 27) rezultatom 3:2, po setovima 7:6 (7:1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2. Meč je trajao tri časa i 25 minuta.

„Veliko je olakšanje što sam uspeo da pobedim u ovakvim uslovima. Ne želim da pričam o intenzitetu i nivou povrede, o bolu, to sada neće da pravi razliku, jer ljudi ne shvataju kroz šta prolaziš na terenu, kada se to dešava. Kada sam uzeo medicinski tajm-aut na početku trećeg seta razmišljao sam i o odustajanju. Nisam mogao da se krećem, da radim rotaciju, sve što sam mogao je da serviram. U petom setu sam počeo malo bolje da igram, riterniram. Ponosam sam na sebe zbog ovoga ali istovremeno i zabrinut jer ne znam šta se dešava. Mislim da je pukao mišić. Jako čudan osećaj. Odmah sam znao da se nešto loše dešava. Nemam iskustva sa naprslinama i kidanjem mišića. Ne znam da li ću moći da izađem na teren za dva dana. Uz Božiju volju, valjda ću moći. Videćemo“, rekao je Novak posle susreta.

Novak je dobro počeo meč. Nakon što je spasio brejk loptu u uvodnom gemu, oduzeo je servis Fricu u četvrtom i poveo sa 3:1, zatim i 4:1. Amerikanac se razultatski vratio u devetom gemu, a u sledećem izjednačio na 5:5. Taj-brejk protekao je u znaku srpskog tenisera, ubedljivih 7:1.

Brejk na startu drugog seta doneo je Novaku osvajanje istog posle 48 minuta (6:4). Imao je srpski teniser višestruke šanse da set okonča i ranije, ali je Fric svaki put uspevao da sačuva početni udarac.

Činilo se da će Novak sa vođstvom od 2:0 krenuti ka laganoj završnici meča u svoju korist. Ipak, realnost je bila drugačija. Početkom trećeg seta Novak je usled nezgodnog pokreta osetio bolove u mišićima iznad desnog kuka zbog čega mu je u trećem gemu ukazana medicinska pomoć. Po povratku na teren naš teniser se vidno sporije kretao, a Amerikanac je to iskoristio i u osmom gemu došao do brejka koji mu je gem kasnije doneo set rezultatom 6:3.

Problemi sa povredom bili su očigledni i u četvrtom setu. Nakon što je u prvom gemu uspeo da spasi jednu brejk loptu, Novak je u trećem pretrpeo brejk koji ga je koštao seta. Pri vođstvu američkog tenisera od 3:2 meč je prekinut kako bi se ispraznile tribine zbog novih odredbi države Viktorija u borbi protiv koronavirusa.

Novak je u odlučujućem setu pokazao šampionski duh i uprkos povredi ostavio srce na terenu, što ga je dovelo do velike pobede. Najbolji teniser sveta prelomio je u šestom gemu, oduzeo servis Fricu, a potom novim brejkom u poslednjem gemu stavio tačku na ovaj težak duel.

Statistika: as poeni (15-24), dvostruke servis greške (5-1), direktni poeni (52-62), neiznuđene greške (53-45), broj osvojenih poena (157-155).

Miloš Raonić, 14. nosilac u Melburnu, biće Novakov rival u osmini finala Otvorenog prvenstva Australije u nedelju.

Kanadski teniser je u trećem kolu bio bolji od Martona Fučoviča rezultatom 3:1.

Novak je iz svih dosadašnjih duela protiv Raonića izašao kao pobednik, 11-0.

Fotografije: AP

Podeli post