NOLE JE VLADAR AUSTRALIJE POSLE ISTORIJSKOG MEČA!


Fotografije: Getty Images

Kralj ostaje kralj!

Najbolji teniser planete po treći put u karijeri osvojio je Australijen Open, svoju 29. titulu u karijeri!

U istorijskom finalu prvog Gren Slema sezone, Nole je posle neverovatnih pet časova i 54 minuta savladao Španca Rafaela Nadala rezultatom 3:2, po setovima 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5 i tako odbranio titulu i 2000 ATP poena.

Okršaj između Noleta i Rafe zvanično je najduže Gren Slem finale u istoriji tenisa!


Najbolji srpski teniser svih vremena tako je nastavio dominaciju nad Nadalom, koja je započeta prošle godine pobedom u šest finala (Indijen Vels, Majami, Madrid, Rim, Vimbldon i US Open).

Tokom 80 minuta prvog seta videli smo nekoliko preokreta. Prva prednost upisana je na Nadalov konto, pošto je u petom gemu iskoristio drugu brejk loptu i poveo sa 3:2. Imao je Nole u sledećem dve prilike da izjednači na 3:3, ali ih nije iskoristio. Ipak, u osmom gemu pravi brejk i poravnava na 4:4. Nekoliko grešaka koštale su srpskog tenisera jedanaestog servis gema. Bez većih problema Rafa potvrđuje brejk i posle 7:5 dolazi do vođstva u setovima, 1:0.

Mnogo bolje izdanje Novaka u drugom setu. Broj grešaka se smanjio, a i servis je počeo da „sluša“. Nakon što je u drugom gemu propustio dve brejk lopte, Novak u četvrtom lomi otpor Nadala i stiže do prednosti od 3:1, zatim i 4:1. Pri rezultatu 5:3, prvi teniser sveta je servirao za izjednačenje u setovima, kada je usledila prava drama. Španac pravi brejk i vraća se u život. Sa nekoliko sjajnih poena i Nadalovom dvostrukom servis greškom na kraju, Novak posle 66 minuta pravi novi brejk i stiže do izjednačenja u setovima (6:4).

Nole na krilima u trećem setu, Nadal bez rešenja. Savršena igra Srbina, siguran servis, dva brejka, u četvrtom i osmom gemu, doneli su braniocu titule prednost od 2:1 (6:2).

četvrti set doneo je nova uzbuđenja. Novak je na svoj servis suvereno vladao, a Nadal se odlično branio. U osmom gemu Novak je propustio tri vezane brejk lopte za 5:3. Usledio je prekid od oko 15 minuta zbog kiše u Melburnu. Po povratku na teren, igrao se gem za gemom. Taj-brejk za infarkt. Nakon što je Nadal načinio prvi mini-brejk Novak se dvostruko revanširao i poveo sa 4:3 uz dva servisa. Jače nerve imao je Španac, preokrenuo rezultat i osvojio taj-brejk rezultatom 7:5.

Sredinom odlučujućeg seta drugi teniser sveta je slomio Novakov servis, ali to je bila samo uvertira za razmenu brejkova – 4:3. Potvrdio je Srbin brejk i izjednačio na 4:4, a onda izvukao poslednje atome snage iz Nadala koji je samo zahvaljujući dobrom servisu spasio sebe novog brejka zaostatka. U jedanaestom gemu Nole je pronašao nadljudsku snagu, oduzeo Nadalu servis i dokusurio ga na svoj servis u ovom istorijskom, neopisivom, vanzemaljskom meču. Posle pet sati i 54 minuta – 7:5.

„Ovo je najveća pobeda u mojoj karijeri. Doći će na mesto iznad trijumfa na Vimbldonu jer smo igrali skoro šest sati, neverovatno. Rafa, ti si jedan od najboljih igrača svih vremena na svetu, večeras smo zajedno ispisivali jednu stranicu istorije tenisa. Nažalost, nije moglo da bude dva pobednika. Želim ti sve najbolje, nadam se da će biti još mnogo ovakvih finala među nama. Nekoliko nedelja ću se odmarati i uživati u pobedi. Onda se vraćam „u kancelariju“, na posao, na pripreme za naredne turnire“, rekao je Novak posle duela.

Hvala ti šampione!

Foto galeriju sa finala pogledajte ovde…

Podeli post