Nole je vladar Šangaja posle pet spašenih meč lopti!

Nole je šampion Masters turnira u Šangaju po prvi put u karijeri!

U vrhunskom finalu „Shanghai Rolex Masters“-a Nole je na magičan način spasio pet meč lopti i savladao trećeg tenisera sveta, Britanca Endija Mareja rezultatom 2:1, po setovima 5:7, 7:6 (13-11), 6:3.

Veliko finale trajalo je tri časa i 20 minuta.

Ovo je Novakov peti trofej u 2012. godini, a 33. u profesionalnoj karijeri!

Titula u Šangaju donela je Novaku maksimalnih 1000 ATP poena, tako da će na novoj rang listi smanjiti zaostatak nad prvoplasiranim Federerom na svega -195 poena.

Neverovatan, a pre svega potpuno neočekivan prvi set kada su u pitanju ova dva tenisera. Borba na terenu trajala je 73 minuta, a „palo“ je čak sedam brejkova. Prvi je protivnikovu nesigurnost pri početnom udarcu iskoristio Novak i poveo sa 2:0. Od tog trenutka startovala je serija brejkova, a Novak je u tri navrata morao da „juri“ prednost rivala. To mu je dva puta prošlo za rukom, treći put je poklekao i poklonio set Britancu. Ključni gem bio je jedanaesti kada je Novak pri svom servisu imao 40-0, a potom dozvolio Mareju da sa pet poena u nizu napravi brejk težine seta.

Tenis kakav je očekivan od samog starta videli smo u drugom setu. Obojica tenisera stabilizovali su svoje servise u prvih šest gemova. Endi je iskoristio trenutak slabosti Novaka i došao do brejka u sedmom gemu posle koga je poveo sa 4:3, potom i 5:3. Usledila je prava drama. Nole je pri vođstvu protivnika od 5:4 i servisu za pobedu spasio jednu meč loptu, a nešto kasnije okršaj uveo u taj-brejk, koji je uzbuđenje doveo do vrhunca. Servis je konačno „proradio“, Novak je na fantastičan način spasio nove četiri meč lopte i sa 13-11 izjednačio rezultat u setovima na 1:1.

Bolji govor tela u odlučujućem setu bio je na Novakovoj strani. Bilo je samo pitanje trenutka kada će Srbin prelomiti i slomiti otpor Britanca. To se dogodilo u sedmom gemu, u kojem je srpski teniser oduzeo servis Mareju i poveo sa 4:3, nešto kasnije i sa 5:3. Završni udarac Novak je zadao Mareju u devetom gemu u vidu novog brejka.

Statistika: as poeni (3-4), dvostruke servis greške (4-3), direktni poeni (32-30), neiznuđene greške (38-48).

Pobedom u finalu Novak je postao prvi teniser kome je pošlo za rukom da osvoji sedam trofeja iz Masters 1000 serije.

„Najpre želim da čestitam Endiju i njegovom timu na sjajnoj nedelji. Mogao sam vrlo lako da budem poraženi danas, ali sam uspeo da se vratim i pobedim. Nažalost, jedan je danas morao da izgubi. Bila je ovo odlična i zaista posebna nedelja za mene. Hvala mom timu što su bili tu, verovali u mene. Hvala svim mojim navijačima ovde i širom sveta“, rekao je Novak na ceremoniju proglašenja pobednika.

Foto galeriju možete pogledati ovde.

Sledeći nastup najboljeg srpskog tenisera očekuje na poslednjem Masters turniru u 2012. godini, koji će se od 29. oktobra do 4. novembra odigrati u Parizu.

Prošle godine Novak je stigao do četvrtfinala „BNP Paribas Masters“-a kada se zbog povrede povukao sa turnira. Prema tome, braniće ukupno 180 ATP poena.

Photos: Getty Images

Podeli post