Nole pokorio Kinu! I šangajska kruna na glavi srpskog tenisera!

Nole pokorio Kinu! I šangajska kruna na glavi srpskog tenisera!

Nakon odbrane titule na turniru u Pekingu prošle nedelje, Novak je isto učinio u Šangaju, čime je drugu godinu u nizu opravdao status apsolutnog vladara na azijskom kontinentu.

Pobedom u dramatičnom finalu „Shanghai Rolax Masters“-a nad Argentincem Huanom Martinom del Potrom rezultatom 6:1, 3:6, 7:6 (7:3), Nole je osvojio 15. Masters titulu, što je ukupno njegova 39. u karijeri, a peta u 2013. godini.

Finalni okršaj trajao je dva časa i 32 minuta.

Novak je u meč ušao izuzetno raspoložen vezavši dva brejka za prednost od 5:0. Po jedan gem u nastavku pripao je obojici tenisera nakon čega je set ubedljivo, rezultatom 6:1, pripao srpskom teniseru.

U drugom setu Del Potru je „proradio“ servis i situacija na terenu se automatski promenila. Argentinac je prvi napravio brejk, koji mu je doneo vođstvo od 3:0. U sedmom gemu Novaku se pružila prilika da sa tri vezane brejk lopte uhvati rezultatski priključak, ali je Del Potro odlično odreagovao u ovoj situaciji i onemogućio brejk. Nešto kasnije, argentisnki igrač je bez većih problema došao do 6:3, čime je duel meč u odlučujući set.

Iako u prvih devet gemova nije bilo brejka, treći set bio je najdramatičniji. Najpre je Novak u petom gemu spasio jednu brejk loptu, da bi u sledećem gemu propustio dve. Pri vođstvu od 5:4 Novak je na servis Del Potra imao dve meč lopte, koje je Argentinac spasio nakon dve atomske razmene udaraca. Nakon svega viđenog, najpravednije je bilo da osvajača titule odluči taj-brejk. Novak je najkvalitetniju igru pružio kada je to bilo najpotrebnije. Fantastičan taj-brejk za Srbina (7:3) i novo slavlje za Noletove navijače.

„Čestitam mom prijatelju Del Potru i njegovom timu. Jednako je zaslužio ovaj trofej kao i ja za sve što je pružio tokom ove nedelje. Hvala mom timu na sjajnoj podršci. Uvek su tu sa mnom, svaki dan žrtvuju svoje živote. Cenim svaki trenutak koji provodim sa vama“, rekao je Novak na ceremoniji proglašenja pobednika.

„Ovo je definitivno jedan od najboljih tunira na svetu kada je u pitanju organizacija. Svaki put kada dođem ovde, nešto je novo. Više je publike svake godine. Vi činite ovaj turnir posebnim i hvala vam. Takođe, hvala svima koji su doprineli izuzetnoj organizaciji tunira, energija se osetila kod svih igrač koji su došli ovde.“

Statistika susreta: as poeni (10-5), dvostruke servis greške (0-2), direktni poeni (47-34), neiznuđene greške (26-29).

Sledeća Novakova stanica je Pariz, gde će se od 28. oktobra do 3. novembra odigrati poslednji Masters turnir u sezoni.

Novak na „BNP Paribas Masters“-u brani drugo kolo i svega 10 ATP poena (poraz 2012. od Sema Kverija rezultatom 1:2).

Fotografija: Getty Images

Podeli post