Nole preokretom do osmine finala Monte Karla

Nole preokretom do osmine finala Monte Karla

Novak se plasirao u treće kolo Masters turnira u Monte Karlu pošto je u sredu popodne savladao Rusa Mihaila Južnjeg (27. na svetu) posle tri odigrana seta u svom prvom ovosezonskom meču na šljaci.

Susret je trajao dva časa i 15 minuta, a semafor je na kraju pokazivao rezultat 4:6, 6:1, 6:4 u korist najboljeg tenisera sveta i prvog nosioca na „Monte Carlo Rolex Masters“-u.

Na samom startu bilo je primetno da se Novak tek oporavio od povrede, pošto se opreznije kretao i na neki način tražio svoju igru. Uspeo je da „poništi“ dve brejk lopte, ali je treću iskorisio Južnji posle grešaka srpskog tenisera i poveo sa 1:0. U trećem gemu Rus ponovo stiže do brejka, a zatim i velikih 4:0. Novak je uspeo da posle 5:1 na sjajan način vrati jedan brejk i smanji vođstvo rivala na 5:4, ali je Južnji u narednom gemu iskoristio set loptu i otišao na odmor sa prednošću od 1:0 (6:4).

Za razliku od prvog seta, Novak je mnogo manje grešio u drugom, a takođe je bio bolji sa aspekta direktnih poena. Rezultat je stigao ubrzo. Nakon što je u drugom gemu propustio dve brejk prilike srpski teniser u četvrtom pravi siguran brejk i najavljuje preokret koji je potvrdio novim brejkom u šestom gemu. Posle 38 minuta i ubedljivih 6:1 Novak stiže do izjednačenja u setovima.

Odlučujući set počeo je brejkom Novaka. Uspeo je Južnji da posle 3:1 za prvog nosioca vrati brejk i izjednači na 3:3. Međutim, u devetom gemu Novak je bio nezaustavljiv. Novim brejkom približio se pobedi koja je usledila nakon sledećeg gema.

„Videlo se da ni fizički ni psihički još nisam potpuno spreman, daleko sam od maksimuma. Proteklu nedelju proveo sam uglavnom na terapijama, bilo je neizvesno mogu li uopšte da učestvujem na turniru. Očekivao sam da će, otprilike, biti ovako, ali najvažnije je da sam pobedio. Verujem da će u nastavku takmičenja biti bolje“, izjavio je srpski teniser.

„Ovaj turnir ima posebno mesto u mojoj karijeri. Živim ovde, nikada nisam osvojio masters u Monte Karlu. Videćemo, najvažnije je da nemam problem sa povredom, da budem spreman i skoncentrisan. Verujem da će biti bolje“, završio je Novak.

Statistika meča: as poeni (4-3), duple servis greške (3-6), direktni poeni (24-20), neiznuđene greške (38-49).

Nole će se u osmini finala Monte Karla u četvrtak sastati sa  14. nosiocem Huanom Monakom (Argentina) koji je sa 2:1 pobedio Ernestsa Gulbisa (Letonija).

Protiv Monaka Novak ne zna za poraz, 6-0.

Najbolji teniser sveta u Monaku brani finale iz 2012. godine.

Fotografija: AFP/Getty Images

Podeli post