Ne da Novak Melburn nikome, jer Melburn je Novakov hram!

Pobedom nad Dominikom Timom posle dramatične borbe u velikom finalu rezultatom 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4, Novak je odbranio titulu na Otvorenom prvenstvu Australije i došao do 17. gren slem trofeja, ukupno 78. u karijeri.

Zahvaljujući trijumfu u finalu Melburna Novak će se u ponedeljak posle tri meseca boravka na drugoj poziciji vratiti na vrh ATP liste sa 9.720 poena (preteći će Nadala za 325 poena).

„Ovo je moj nadraži teren i najdraži stadion, drago mi je što držim ovaj pehar ponovo. Čestitam Timu na neverovatnom turnir, večerašnji meč je bio težak. Bio je blizu pobede, siguran sam da će uskoro osvojiti gren slem trofej. Poštovanje i za Dominikov tim. To su divni ljudi, želim vam svu sreću. Zahvaljujem se mom timu, porodici, braći… Na ružan način je počela ova godina. Požari u Australiji, a tragično je preminula i osoba koja mi je bila bliska, Kobi Brajant. Voleo bih da kažem da je ovo podećanje da treba da se držimo zajedno da budemo sa porodicama, bliski s ljudima koji nas vole. Takmičimo se, ali ima važnijih stvari i potrebno je da budemo svesni svega što se dešava oko nas“, rekao je Novak na ceremoniji dodele pehara.

Novak je dobro ušao u duel. Oduzeo je Timu servis u drugom gemu, a zatim poveo sa 4:1. Austrijancu je pošlo za rukom da u sedmom gemu vrati brejk, potom i izjednači na 4:4. Novak je dva gema kasnije iskoristio drugu brejk/set loptu i posle 52 minuta igre došao do prednosti od 1:0.

Tim je od drugog seta zaigrao vidno agresivnije i riskantnije i sada je on prvi oduzeo servis Novaku. Srpski teniser je vratio brejk u osmom gemu, izjednačio na 4:4, ali je u narednom pretrpeo novi brejk koji je austrijskom teniseru kasnije doneo izjednačenje.

Novaku je tokom trećeg seta početni udarac predstavljao najveći problem. Ubacio je svega 46% prvih servisa, a identična je bila i procentualna realizacija drugih. Tim je nastavio seriju, uzeo prva četiri gema (dva brejka) i poveo sa 4:0. Sa ovom razlikom okončao je treći set u svoju korist, 6:2.

Čekalo se na trenutak koji će sve da prelomi. Taj trenutak dogodio se u osmom gemu četvrtog seta kada je Novak preuzeo inicijativu, oduzeo servis Timu, a potom isti potvrdio za 6:3 i 2:2 u setovima.

Set odluke Novak je počeo na najbolji mogući način. Oduzeo je servis protivniku u trećem gemu i u nastavku uspešno odolevao pokušajima sjajnog rivala da se vrati. Tačno četiri časa igre i rekordna, osma titula za najboljeg tenisera sveta u Melburn Parku!

Statistika: as poeni (9-13), dvostruke servis greške (5-5), direktni poeni (46-55), neiznuđene greške (57-57), broj osvojenih poena (157-147).

Novak će posle tri nedelje pauze nastupiti na turniru u Dubaiju (24. – 29. februar), koji pripada seriji 500.

Biće to njegov jedanaesti nastup na „Dubai Duty Free Tennis Championships“-u, na kojem je do sada osvojio četiri trofeja (2013, 2011, 2010. i 2009. godine).

Noletov desktop kalendar za mesec februar 2020. možete preuzeti ovde.

Fotografija: Profimedia

Podeli post