Nole protiv Conge za finale Vimbldona i svetski tron!


Photo: AP

Samo jedna pobeda deli Noleta od pozicije broj 1 na svetskoj rang listi!

Posle velike borbe u četvrtfinalu Vimbldona, naš teniser je savladao senzaciju turnira, 18-godišnjeg Australijanca Bernarda Tomića rezultatom 3:1, po setovima 6:2, 3:6, 6:3, 7:5.

Nakon uspešno okončanih sedam mečeva u dosadašnjem toku turnira (tri u kvalifikacijama i četiri u glavnom žrebu) Tomić, 158. na ATP listi, naišao je na najtežeg rivala od koga nije imao šta da izgubi. Igrao se na sve ili ništa, prikazao sjajan tenis i najavio blistavu budućnost. Iskustvo je na kraju presudilo posle dva časa i 41 minuta provedenih na terenu 1.

Da nas očekuje izuzetno neizvestan duel videlo se već tokom prvog gema koji je trajao devet minuta. Odigrano je 14 poena, Nole je ikoristio tek četvrtu brejk loptu za vođstvo od 1:0. Taktički sigurno je naš teniser koračao u nastavku, u sedmom gemu je realizovao treću brejk loptu za 5:2, potom i 6:2.

četvrti gem drugog seta doneo je potpuni preokret i zamenu uloga na terenu. Tomić je zaigrao na neverovatnom nivou, a Nole je neshvatljivo pao u gotovo svakom aspektu igre. Najmlađi teniser u četvrtfinalu Vimbldona u poslednjih 25 godina pravi brejk, koji čuva do kraja seta za 6:3.

Novakovi košmari nastavili su se u trećem setu. Tomić u uvodnom gemu pravi brejk, a drugi nosilac je bio prinuđen da isti juri u nastavku. Bernard je u jednom trenutku imao prednost od 3:1. Konačno, šesti gem doneo je toliko očekivani scenario. Australijski teniser se suočava sa padom koncentracije, a Novak koristi tu situaciju. Iako i dalje nezadovoljan svojom igrom, Srbin pravi brejk u šestom gemu za 3:3, a potom sa nova tri uzastopna gema nastavlja niz i stiže do prednosti u setovima od 2:1.

čudan tok okršaja nije izostao ni u četvrtom setu. Nole je iskusno znao da iskoristi probleme sa kojima se suočavao rival, napravio brejk, a potom poveo sa 2:0. Dva gema kasnije, usledio je isti odgovor sa suprotne strane za 2:2. Napetost i dalje nije jenjavala. U jedanaestom gemu Novak lomi otpor Tomića, pravi brejk, da bi na svoj servis izborio plasman u treće vimbldonsko polufinale u karijeri, čime je odbranio prošlogodišnjih 720 poena.

„Prvi set sam odigrao odlično, ali onda sam lošom igrom dozvolio Tomiću da se vrati u meč. U tim trenucima bio je bolji igrač, a ja sam imao dosta problema sa servisom“, rekao je Novak posle susreta.

Statistika meča: as poeni (14-7), duple servis greške (4-2), direktni poeni (39-43), neiznuđene greške (27-41).

Peta pobeda na Otvorenom prvenstvu Engleske ove godine donela je Novaku 46-1 u 2011. godini.

Za plasman u finale Vimbldona, Nole će u petak igrati protiv Francuza Žoa-Vilfrida Conge, koji je i pored 0:2 uspeo da načini ogromno iznenađenje i savlada Rodžera Federera sa 3:2.

Trijumf u polufinalu doneće Noletu ostvarenje životnog sna – poziciju broj 1 na svetu od ponedeljka, 4. jula.

Conga je trenutno 19. teniser sveta, a protiv Noleta ima pozitivan učinak od 5 pobeda i 2 poraza.

Za plasman među četiri najbolja, Conga je redom bio bolji od Goa Soede, Grigora Dimitrova, Fernanda Gonzaleza, Davida Ferera i Rodžera Federera.

Poslednji put Srbin i Francuz su se sastali u četvrtfinalu Australijen Opena 2010. godine, kada je trijumfovao Conga posle pet odigranih setova.

„Nismo dugo igrali, a u jednom periodu smo u nekoliko meseci igrali tri, četiri puta i gubio sam od njega. Od tada se mnogo promenilo, ja sam psihološki mnogo stabilniji igrač i generalno se bolje osećam na terenu, imam više samopouzdanja nego pre dve ili tri godine. Iskusniji sam i nadam se da ću to primeniti protiv njega, pa više neće moći da me pobeđuje“, rekao je Novak.

Podeli post