Nole protiv Federera za prvu titulu u 2014. godini!

Nole protiv Federera za prvu titulu u 2014. godini!

Trijumfom nad Amerikancem Džonom Iznerom (12. nosilac) rezultatom 7:5, 6:7 (2:7), 6:1 Nole se plasirao u finale Masters turnira u Indijen Velsu.

Peta pobeda na „BNP Paribas Open“-u omogućila je najboljem srpskom teniseru borbu za treću titulu u Indijen Velsu, prvu u 2014. godini.

Već u trećem gemu prvog seta Izner se suočio sa situacijom da mora da spašava tri brejk lopte. U tome je i uspeo snažnim servisima. U desetom gemu Novak je spasio tri vezane brejk/set lopte, koje su mu dale samopouzdanje da u narednom dođe do prvog brejka u susretu, zatim i vođstva u setovima nakon 45 minuta – 7:5. U ovom periodu igre Novak je načinio 4 as poena, dva više od svog protivnika kome je upravo početni udarac najjače oružje. Naš teniser je takođe manje grešio, 8-15.

I u drugom setu Novak je bio taj koji je prvi prelomio. U devetom gemu drugi nosilac je oduzeo servis Izneru, poveo sa 5:4 i došao u priliku da servira za pobedu. Amerikanac je uspeo da spreči Novaka u toj nameri, vratio brejk i izjednačio rezultat na 5:5. Drama se nastavila pošto su i naredna dva gema bili brejkovi, koji su odveli drugi set do taj-brejka. Novak je poklekao kada je bilo najpotrebnije, pravio neuobičajene greške i dozvolio Izneru da se razigra i dođe do ubedljivog osvajanja taj-brejka rezultatom 7-1 i izjednačenja u setovima.

Iako rezultat to ne pokazuje, treći set nije bio ništa manje uzbudljiviji od prva dva. Kvalitet je na kraju prevagnuo, Novak je dva puta oduzeo servis Izneru i sa rezultatom 6:1 stavio tačku na okršaj dug dva časa i 23 minuta.

„Mislim da sam danas dobro riternirao, stvorio sam mnogo prilika na njegov servis. Dva puta sam imao šansu da završim meč u drugom setu, ali sam odigrao dva loša gema, a on je zatim bio fantastičan u taj brejku. Kada igrate taj brejk sa Džonom Iznerom, ko god da ste, niste favorit. Trudio sam se da ostanem mentalno jak posle gubitka drugog seta. Treći sam odigrao odlično”, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (7-8), dvostruke servis greške (2-2), direktni poeni (30-31), neiznuđene greške (23-41).

Novak će se u nedelju od 22:00h (po našem vremenu) boriti za svoju 42. titulu u karijeri protiv 8. tenisera sveta, Rodžera Federera.

Švajcarac je u prvom polufinalu bez većih problema izašao na kraj sa Ukrajincem Aleksandrom Dolgopolovim – 6:3, 6:1.

U dosadašnjem toku karijere Novak i Federer sastajali su se 32 puta uz prednost tenisera iz Bazela od 17-15. Na tvrdoj podlozi odigrali su 25 mečeva, od kojih je srpskom teniseru pripalo 12.

Federer je zaustavio Novaka pre dve nedelje u polufinalu ATP turnira u Dubaiju savladavši ga rezultatom 3:6, 6:3, 6:2.

O izazovu u finalu: „Igrao je sjajno u Dubaiju, polufinale je bilo teško i neizvesno. Kad god igramo jedan protiv drugoga, izazov je veliki za obojicu i svega nekoliko poena može da odluči pobednika. Takav duel očekujem i sutra. Nadam se da ću odigrati na visokom nivou, jer jedino tako imam šansu da ga pobedim.”

Plasman u finale Indijen Velsa doneo je Novaku 240 ATP poena, a ukoliko u nedelju savlada šest godina starijeg rivala, biće nagrađen sa dodatnih 400 poena.

Fotografija: Getty Images

Podeli post