Nole protiv Štepaneka u polufinalu Bazela (audio intervju)!


Najbolji srpski teniser posle 2 časa i 18 minuta igre i načinjenog preokreta uspeo je da uđe u sistem „mašini“ zvanoj Stanislas Vavrinka. Novak je porazio Švajcarca u sred Bazela rezultatom 3:6, 7:6 (7:5), 6:2.

Meč je započeo sjajno sa gledišta Noleta, odmah su mu se ukazale dve brejk šanse. Međutim Vavrinka ispaljuje 3 hica iz svog „bojevog oružja“, a zatim i odlična improvizacija voleja na mreži što je doprinelo da Švajcarac povede na startu. Odmerenim udarcima, pre svega paralelama i forhend dijagonalama Novak lako uspeva da uzme gemove na svoj servis. Takva situacija bez brejka je bila na snazi do 8. gema kada Stanislas ima ukupno dve šanse da oduzme servis Noletu. Prva je nastala nakon nešto slabijeg drugog servisa Srbina, ali je naš igrač uspeo da sačuva hladnokrvnost. Druga je bila kobna po Novaka, uopšte uvodni set. Statistika je bila na strani Vavrinke, manji broj neiznuđenih grešaka 5:8, bolji procenat ubačenog prvog servisa, napravio je više asova (6-1) i vinera (21-13).

Drama je nastavljena u drugom setu u koji Nole ulazi bez ikakvog straha, uzima prvi gem sa nulom, a dodatnu motivacuju mu uliva elegantni drop šot kojim je dobio isti. Vlada gotovo indentična situacija, dvojica tenisera čuvaju svoj servis, međutim rasplet se dešava sada pri rezultatu 3:3. Vavrinka ima dve brejk lopte, ali Novak uz dva efektivna drop šota dolazi do izjednačenja. Nakon toga prva dvostruka greška Beograđanina na meču, a „domaćin“ 32. vinerom koristi treću brejk loptu u ovom gemu. Nole uzvraća istom merom u narednom. U finišu seta igrao se „13. gem“ gde se desio najlepši poen na meču koji je srpskog igrača spasio bezizlazne situacije. Novak je zatim stvorio sebi šansu za osvajanje seta i istu odmah realizovao.

Vavrinka, svestan šta je izgubio u sopstvenoj glavi je već predao meč. Novak rutinski Švajcarcu oduzima dva puta servis u trećem setu što je značilo samo jedno, prolazak u polufinale. To se na kraju ispostavilo tačnim, rezultat završnog seta glasio je 6:2. Koliko je ovaj meč bio tesan govori i sam Nole:

„Na početku meča sam se osećao umorno, loše sam se kretao. Kada je bilo najpotrebnije ušao sam u ritam, izvukao se iz teške situacije i trijumfovao.“



Sledeći meč u „srcu“ Švajcarske, tačnije polufinale „Davidoff Swiss Indoors Basel“-a Novak će igrati protiv čeha Radeka Štepaneka, trenutno 14. igrača na svetu. Štepanek je 1/4 finalu savladao Marina čilića rezultatom 4-6, 6-3, 6-3.

Nole vodi u dosadašnjim susretima 4:1.

Meč je na programu u SUBOTU oko 14.30h. (Sport klub)

Podeli post