Nole šampion Montreala i novi rekorder!


Photo: AP

Još jedan neverovatan uspeh Noleta i deveta titula u 2011. godini!

Prvi teniser sveta postao je jedini igrač u istoriji tenisa koji je u jednoj sezoni osvojio pet Masters turnira, a završen je tek šesti po redu.

U finalu Rodžers kupa Novak je posle uzbudljive borbe savladao osmog tenisera ATP liste, Amerikanca Mardija Fiša rezultatom 2:1, po setovima 6:2, 3:6, 6:4 i tako došao do 27. titule u karijeri.

U 2011. godini Nole na Masters turnirima ima učinak od 27-0, dok je na betonu dobio svih 29 duela.

Nole je takođe postao prvi teniser još od 1993. godine (posle Pita Samprasa) koji je kao debitant na poziciji broj 1 osvojio turnir.

„Ulazak u istoriju je, naravno, važan i to je nešto posebno. Svakako da sam počastvovan i povlašćen što sam deo istorije sporta kojeg volim i koji igram“, rekao je Novak posle meča.

U susretu punom uspona i padova sa obe strane Nole je i sedmi put dokazao nadmoć nad Fišem za 53. pobedu u godini.

Fiš je za nijansu sigurnije ušao u finalni meč. To je rezultiralo brejk loptama za Amerikanca u trećem i petom gemu. Srećom, naš igrač je uspeo da anulira svih pet i najavi obrt situacije. U šestom gemu Nole pravi brejk i dolazi do prednosti od 4:2. U poslednjem, osmom gemu seta koji je trajao 38 minuta prvi nosilac ponovo oduzima servis rivalu i sa 6:2 odlazi na prvu pauzu.

Kao u prvom setu, i u drugom su viđena dva brejka. Ovog puta uspešniji je bio Fiš, u petom i devetom gemu, za izjednačenje u setovima posle 6:3 u korist šestog nosioca.

U maratonskom, prvom gemu odlučujućeg seta Nole je propustio tri brejk šanse. Ali zato u petom gemu na fantastičan način, bez izgubljenog poena dobija gem na servis Fiša i stiče vođstvo od 4:2. Sa razlikom od dva gema Novak je obezbedio još jedno veliko dostignuće.

„Mislim da sam u finalu bio nervozniji nego inače. Dobro, jeste u pitanju finale, ali je bilo mnogo nervoze i tenzije. Bio je jako neizvestan meč. On je želeo da pobedi isto koliko i ja, i zato smo igrali toliko žestoko. Bila je ovo i psihološka borba, ne samo fizička, ali uspeo sam da ostanem pribran kada je trebalo“, rekao je Nole.

Statistika meča: as poeni (4-7), duple servis greške (2-3), direktni poeni (19-29), neiznuđene greške (29-42).

čestitamo Nole!

Sledeće nedelje najboljeg tenisera sveta očekuje novi Masters turnir, koji će se odigrati u Sinsinatiju.

Svoje sedmo učešće u Sinsinatiju Nole će kao prvi nosilac početi mečom drugog kola u okviru kojeg će mu rival biti Rajan Harison (SAD) koji je savladao 22. igrača planete, Huana Ignacija čelu (Argentina).

Sa pet godina mlađim Amerikancem Nole se nije sastajao do sada.

Prošle godine Novak je stao u četvrtfinalu, tako da će braniti 180 poena. „Krivac“ za poraz bio je Amerikanac Endi Rodik (4:6, 5:7).

Podeli post