Nedelja iz snova za Novaka u glavnom gradu Italije!

Fenomenalnih šest dana u Rimu najbolji teniser sveta krunisao je šestom titulom na turniru „Internazionali BNL d’Italia“ pobedom u finalu nad Stefanosom Cicipasom (Grčka, 4) rezultatom 6:0, 7:6 (7:5).

Ovo je Novakova 87. titula u karijeri, 38. Masters i prva u 2022. godini.

Novak je tajfunski prošao kroz prvi set. Tri puta je oduzeo servis Grku i dobio prvi period igre bez izgubljenog gema, 6:0. Srpski teniser je tokom prvog seta ubacio čak 87% prvih servisa od kojih je realizovao 92%. Osvojio je 27 poena naspram svega 10 rivala.

Nalet iz prvog seta Novak nije uspeo da zadrži u drugom. Pad u igri je bio evidentan, što je Cicipas iskoristio i posle samo jednog brejka došao do 1:4. Novak je uspeo da se vrati u poslednjem trenutku. Na 3:5 za protivnika vratio je brejk i izjednačio na 5:5. Prvi nosilac je bio bolji u taj-brejku, dobio ga rezultatom 7:5 i postao najstariji šampion turnira u Rimu.

Finalni meč je trajao jedan čas i 36 minuta.

„Prijatno sam sebe iznenadio u prvom setu. Imao sam jasan plan igre, znao sam šta me čeka i šta treba da radim. Odigrao sam perfektan set nema dileme. Posle sam bio malo stegnut, on je to iskoristio. Nekoliko poena na ovom nivou može da promeni sve. Meč je mogao lako da ode u treći set, uspeo sam da pronađem prave udarce, da se vratim u igru. U taj-brejku sam bio za nijansu bojli, bilo je gusto“, rekao je prvi reket sveta. „Podižem formu kao i prethodnih godina, znao sam da će moja najbolja igra na šljaci doći u ovo vreme. Nedelja nije mogla bolje da se završi nego trijumfom pred Rolan Garos. Nadam se da će mi ovo dati dodatni podstrek.“

Masters turnir u Rimu bio je Novakova poslednja priprema za drugi gren slem u sezoni, Rolan Garos, na kojem će od 22. maja do 5. juna braniti titulu.

Nole je dva puta u karijeri bio šampion Otvorenog prvenstva Francuske, 2016. i 2021. godine. U prošlogodišnjem finalu je posle preokreta srušio Stefanosa Cicipasa rezultatom 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Fotografija: Profimedia

Podeli post