Još jedan iscrpljujući meč u Rimu približio je Novaka na korak od pete titule na drugom Mastersu u 2020. godini.

Prvi reket sveta je u polufinalu posle dva časa i 11 minuta uzbudljive borbe savladao 21-godišnjeg Kaspera Ruda (ATP #34) rezultatom 7:5, 6:3.

Prvi put posle proglašenja pandemije koronavirusa jedan ATP meč odigran je u prisustvu ograničenog broja gledalaca na tribinama.

„Nedostajali su mi navijači. Nadam se da ćemo ih uskoro viđati više na ostalim turnirima. Ovo je dobar znak zbog cele kovid situacije. Odigrao sam težak meč danas. Morao sam da se borim za većinu poena. Prvi set je lako mogao da ode na drugu stranu. Bilo je dosta vetrovito danas, najteži uslovi od početka turnira, ali sam se u drugom setu navikao i počeo bolje da se prilagođavam situaciji“, izjavio je Novak posle meča.

Talentovani teniser iz Norveške je prvi došao do brejka u meču (treći gem uvodnog seta). Novak je propustio prve dve prilike da se vrati u šestom gemu, u okviru kojeg je odigrano 16 poena. Svoju šansu je čekao i dočekao u desetom gemu kada je Rud servirao sa set. Brejk, 5:5, zatim spašene dve brejk lopte i novi brejk Novaka za 7:5 posle 69 minuta.

Agresivnu igru i snažan otpor Rud je nastavio da pruža u drugom setu. Prva tri gema trajala su čak 30 minuta a Novak je u trećem spasio četiri brejk lopte. Srpski teniser je u šestom gemu znatno podigao nivo igre, uspostavio potpunu kontrolu na terenu i uzeo brejk sa nulom. Nakon što je isti materijalizovao, poveo je sa 5:2. Rud je u sledećem gemu na svoj servis spasio dve meč lopte. Novak u narednom nije dozvolio iznenađenje, a to je značilo 30. pobedu u sezoni.

Statistika: as poeni (12-2), dvostruke servis greške (1-1), direktni poeni (37-26), neiznuđene greške (19-19), broj osvojenih poena (89-74).

Novakov rival u meču za titulu biće 8.nosilac Dijego Švarcman (Argentina) koji je u drugom polufinalnom duelu, u večernjem programu, bio bolji od 12.kosturaša Denisa Šapovalova (Kanada) u tri seta, rezultatom 6:4, 5:7, 7:6 (7:4).

„Dijego je u izuzetnoj formi. Sinoć je odigrao meč života protiv Rafe, odličan je na šljaci“, ocenio je prvi nosilac igru narednog rivala.

Biće to Novakovo deseto finale u karijeri na Mastersu u Rimu.

Finale je na programu u ponedeljak u 17 časova.

Fotografija: Profimedia

Podeli post