Tri časa i 20 minuta Novak je proveo na terenu da bi došao do prve ovogodišnje pobede pred domaćom publikom i plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Beogradu.

Novak je u srpskom derbiju drugog kola Serbia Opena posle drame i preokreta trijumfovao nad 50. igračem sveta Laslom Đereom rezultatom 2:1, po setovima 2:6, 7:6 (8:6), 7:6 (7:4).

Nedostatak takmičarskih mečeva u 2022. godini vidno je ostavio traga na Novakovoj igri. I pored toga, najbolji teniser sveta je pokazao izuzetnu mentalnu snagu, vratio se posle 2:6, 3:4 i brejka prednosti za rivala i slavio.

„U ovom trenutku, s obzirom na okolnosti ove godine i jako mali broj mečeva, ovakva pobeda, izvojevana posle skoro tri i po sata borbe, verovatno je dobrodošla, fizički nismo blizu maksimuma, svestan sam toga, ali nije prvi put da osećam tako nešto u karijeri, toliki niz godina sam u tenisu, susretao sam se sa ovakvim situacijama. Najpotrebniji su mi sada mečevi, što više mečeva, i ovakva pobeda mi mnogo znači za samopouzdanje.“

Najveći Novakov problem u današnjem meču, servis, došao je do izražaja već u prvom gemu. Brejk za Đerea, a zatim potvrda istog za 2:0. Još jedan brejk Novak je pretrpeo u sedmom gemu. Rival posle 39 minuta dolazi do 6:2. Prvi nosilac je tokom uvodnog perioda igre ubacio svega 43% prvih servisa od kojih je realizovao samo 62%.

Đere je u drugom setu nastavio da pruža odličnu igru i to mu je donelo rezultat u sedmom gemu. Brejk mu je obezbedio prednost od 4:3, a potom je imao i 40:15 za 5:3. Novak je uspeo da preokrene ovaj gem, dođe do prvog brejka u meču i izjednači na 4:4. To je ujedno bio i prelomni trenutak meča. Srpski teniser je pri vođstvu od 6:5 propustio tri brejk/set lopte i set je ušao u taj-brejk koji mu je pripao rezultatom 8:6.

Novak je na startu odlučujućeg seta iskoristio četvrtu brejk loptu i poveo sa 1:0. Greške su ga koštale potvrde brejka i Đere se odmah vraća, 1:1. Igrao se gem za gemom do kraja seta, a novi taj-brejk doneo je Novaku jako važnu pobedu pred punim tribinama centralnog terena Teniskog centra „Novak“.

Noletov protivnik u četvrtfinalu Serbia Opena u četvrtak (u 16h) biće još jedan zemljak, Miomir Kecmanović (7. nosilac), koji je u drugom kolu eliminisao Australijanca Džona Milmana.

„Nadam se da sutra mogu da igram bolje, Kecmanović je u sjajnoj formi, nadam se da uz podršku publike mogu da dobijem potrebnu energiju i da odigram dobar meč“, rekao je Novak.

Njihov jedini duel pripao je Novaku pre dvanaest meseci u istoj fazi ATP turnira u Beogradu.

Podeli post