Nole u četvrtfinalu US Opena!

Posle dva dana provedena na terenu Novak je konačno obezbedio prolaz u četvrtfinale Otvorenog Prvenstva SAD.

Drugi nosilac je u susretu osmine finala US Opena bio bolji od Stanislasa Vavrinke (19. na svetu) rezultatom 6:4, 6:1, 3:1, kada je Švajcarac bio prinuđen da preda meč zbog povrede.

Tako je Novak nakon jednog časa i 33 minuta došao do 11. pobede nad Vavrinkom u njihovih trinaest do sada odigranih međusobnih duela.

Zbog padavina koje gotovo ceo utorak nisu napuštale Njujork, Novakov meč je počeo sa velikim zakašnjenjem, oko 20:45h po lokalnom vremenu.

Nakon što je drugi nosilac dobio uvodni servis gem, a potom došao do brejka u drugom i poveo sa 2:0, ponovo je počela da pada kiša, koja je definitivno značila kraj programa u Flešing Medouzu devetog dana.

Nastavak je sa dva sata zakašnjenja od planiranog usledio u sredu. Novak je poveo sa 3:0, a Vavrinka je uspeo da vrati brejk i smanji na 3:2. Srbin ponovo oduzima servis Švajcarcu i stiže do 4:2, potom i 5:2. Pri vođstvu od 5:4 Novak je servirao za set kada je Vavrinka ponovo uzvratio brejk, ali nije imao oružje da izjednači u narednom gemu, tako da je naš teniser posle 40 minuta poveo sa 1:0 (6:4).

Mnogo sigurnije Novak je odigrao drugi set koji mu je posle tri brejka i 31 minuta doneo prednost od 2:0 (6:1).

U istom tempu branilac titule nastavio je duel. Meč je posle drugog seta trajao još samo 20 minuta jer je Vavrinka odlučio da preda kada je Novak potvrdio brejk kojim je poveo sa 3:1 u trećem setu.

Proveli smo oko 10-11 sati u svlačionicama, zagrevali se, pa prekinuli susret. Teško je posle toga bilo ući u meč. Žao mi je što je ovako morao da se završi, ali mislim da sam dobro igrao pre nego što se Vavrinka povredio. Nadam se da ću u tom ritmu nastaviti i u sledećem meču“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (4-5), dvostruke servis greške (0-3), direktni poeni (23-14), neiznuđene greške (20-29).

U svom šestom četvrtfinalu poslednjeg Gren Slema sezone Nole će u noći između četvrtka i petka oko 02:30h po našem vremenu igrati protiv Huana Martina del Potra (Argentina, 7) koji je ispratio Endija Rodika (SAD, 20) u sportsku penziju pobedom od 3:1.

Srbin i Argentinac sastajali su se sedam puta do sada uz vođstvo Novaka od 5-2. Poslednji put odmerili su snage u polufinalu ovogodišnjeg Sinsinatija, kada je trijumfovao Novak.

Photo: Getty Images

Podeli post