Ne da Novak da mu se tako lako prekine pobedonosni niz (25-0).

Najbolji teniser sveta je u svom četvrtom meču na „Western & Southern Open“-u posle tri časa igre i preokreta savladao Roberta Bautistu Aguta (8) rezultatom 4:6, 6:4, 7:6 (7:0) i plasirao se u 51. Masters finale, čime je izjednačio rekord Rafaela Nadala.

„Čudan meč, moram da priznam. Ne znam kako sam pobedio. On je bio bolji igrač. Ja se uopšte nisam osećao dobro na terenu. Nekako sam uspeo da prebrodim sve i pobedim“, rekao je Novak posle maratonskog susreta na Luis Armstrong terenu.

Bautista Agut, koji je dobio poslednja tri meča protiv Novaka na betonu, i u četvrtom okršaju na ovoj podlozi je bio blizu trijumfa. Najpre je poveo u setovima, zatim imao brejk prednosti u trećem setu i na samom kraju servis za pobedu.

Tokom prvog seta Novak se suočio sa niskim procentom ubačenih prvih servisa i većim brojem neiznuđenih grešaka. Pod takvim okolnostima, prvi je do brejka stigao Bautista Agut. Bilo je to u trećem gemu, da bi se Novak vratio već u sledećem. Španac je potom u sedmom gemu iskoristio treću brejk šansu, Novak nije uspeo da realizuje jedinu u sledećem gemu, tako da je osmi nosilac poveo u setovima posle 6:4.

Novak je bolje od svog rivala ušao u drugi set. Posle inicijalnog brejka u četvrtom gemu, srpski teniser je dva gema kasnije pri vođstvu od 4:1 ima dve brejk lopte da povede sa 5:1. Uspeo je Bautista Agut da se izvuče iz teške situacije, a zatim je on u narednom gemu iskoristio drugu brejk loptu i rezultatski se vratio u set. Ipak, Novak je bio na visokom nivou kada je bilo najpotrebnije, u poslednjem gemu je oduzeo servis protivniku i posle 64 minuta došao do drugom seta rezultatom 6:4.

Bautista Agut je u odlučujućem setu prvi došao do brejka i vođstva od 2:1. Ovde je došla do izražaja mentalna snaga našeg tenisera koji ne samo da je vratio brejk u sledećem gemu nego je i vezao četiri gema za prednost od 5:2. Uspeo je Španac da smanji vođstvo Novaka na 5:3, a potom mu bez izgubljenog poena oduzme servis i potpuno se vrati se u meč, 5:5. I ne samo to. Došao je do novog brejka i pri rezultatu 6:5 servirao za pobedu. Novak je pokazao zašto je najbolji na svetu, odmah je uzvratio brejkom i izborio igranje taj-brejka.

Novak je odigrao neverovatan taj-brejk, odservirao tri asa i bez izgubljenog poena došao do velike pobede (7-0). Srpski teniser u 2020. godini nije izgubio nijedan taj-brejk, 10 od 10.

Statistika: as poeni (14-2), dvostruke servis greške (7-4), direktni poeni (41-26), neiznuđene greške (43-31), broj osvojenih poena (110-103).

Novak će brzinski morati da se oporavi posle ovog iscrpljujućeg meča s obzirom da je finale Sinsinati Mastersa na programu u subotu od 19 časova (po srednjeevropskom vremenu).

U susretu odluke igraće protiv Kanađanina Miloša Raonića (ATP #30), koji je u polufinalu eliminisao 4. nosioca Stefanosa Cicipasa (7:6, 6:3).

„Raonić ima strašan servis, igra izuzetno na ovom turniru. Očekujem dobro finale sutra“, rekao je Novak o svom rivalu u meču za titulu.

Srpski i kanadski teniser su odigrali deset međusobnih duela. Novakov učinak je stopostotan, 10-0.

Fotografija: Profimedia

Podeli post