Nole protiv Rafe u finalu Rima (nedelja u 16h)!

Auto Draft

Još jedan fantastičan preokret doneo je Noletu plasman u peto finale na Masters turniru u Rimu.

Nakon tačno tri časa igre u polufinalu „Internazionali BNL d’Italia“ Novak je posle seta zaostatka srušio 8. nosioca turnira, Miloša Raonića rezultatom 6:7 (5:7), 7:6 (7:4), 6:3.

Ovom pobedom srpski teniser je povećao prednost nad kanadskim igračem na 2-0 i obezbedio 420 ATP poena na novoj rang listi, koja će biti objavljena u ponedeljak.

Susret je, kao što se očekivalo, počeo snažnim servisima Raonića, koji je pokazivao izvanredan tenis i u polju. Već u drugom gemu Novak se suočio sa spašavanjem brejk lopti, tačnije dve. Tri gema kasnije srpski teniser je propustio dve šanse da oduzme servis Kanađaninu i povede po prvi put. Kako je meč odmicao Novak je sve bolje riternirao. U devetom gemu Raonić je atomskim servisima ponovo uspeo da se izvuče iz neugodne situacije i spasi dve brejk lopte. Uzimajući u obzir razvoj situacije na terenu, najpoštenije je bilo da odluka o pobedniku prvog seta „padne“ u taj-brejku. Novak je na startu došao do mini brejka a zatim i prednosti od 3:0. Ipak, Raonić je u nastavku vezao šest poena, poveo sa 6:3 i nekoliko poena kasnije osvojio prvi set rezultatom 7:5.

U četvrtom gemu drugog seta Nole je iskoristio sedmu brejk loptu od početka duela i poveo sa 3:1. Identičan odgovor stigao je u sledećem gemu sa druge strane i na vidiku je bio novi taj-brejk. Nakon mini brejka u drugom gemu Novak je ponovo odigrao slabije na svoj servis i dozvolio Raoniću 3:2 i dva servisa. Nakon sledećeg poena Novak je ponovo vratio rezultatsku ravnotežu, da bi poslednja dva poena na servis kanadskog tenisera rešio u svoju koristi i izjednačio na 1:1 posle 7:4.

I u trećem setu Novak je odlično odolevao servisima Raonića. Već u prvom gemu ukrotio je početni udarac rivala i došao do brejka. Isti je potvrdio u poslednjem gemu meča za plasman u svoje 29. Masters finale.

„Ovo je velika pobeda za mene jer mi je dala mnogo snage i vere da se nadam da mogu da pružim sjajan tenis i u sutrašnjem finalu, kao i u nastavku sezone. On je igrao na visokom nivou, naročito pri servisu, ne sećam se kada sam bio tako nemoćan prilikom riterna. Nisam mogao da pročitam njegove servise“, rekao je Novak nakon meča.

Statistika: as poeni (3-16), dvostruke servis greške (1-3), direktni poeni (29-55), neiznuđene greške (16-42).

Posle 33 odigrana meča u glavnom gradu Italije, Srbin je popravio učinak na 28-5.

U nedelju od 16 časova Novak će se boriti za svoju treću titulu na Mastersu u Rimu (nakon 2008. i 2011. godine).

Protivnik drugog tenisera sveta u finalu biće branilac titule i sedmostruki šampion Rafael Nadal (Španija, 1), koji je bez izgubljenog seta savladao Grigora Dimitrova – 6:2, 6:2.

Biće to čak 41. međusobni susret između srpskog i španskog tenisera. Nadal trenutno vodi 22-18.

Njihova tri poslednja duela pripala su Novaku. Ove godine sastali su se u finalu Majamija (6:3, 6:3 za Srbina).

Fotografija: Getty Images

Podeli post