Još jednom pobedom bez izgubljenog seta Novak se plasirao među 16 najboljih na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Prvi nosilac je u drugom kolu bez većih problema zabeležio trijumf protiv Nemaca Žana Lenarda Štrufa (ATP #48) rezultatom 6:4, 6:3 posle jednog časa i 14 minuta igre.

Štruf je do poslednjeg gema prvog seta bio ravnopravan protivnik na terenu. Novak je tada iskoristio prvu brejk loptu koja mu se ukazala (od tri vezane) i poveo sa 6:4.

Najbolji teniser sveta je sa brejkom ušao u drugi set. Poveo je sa 2:0 da bi Štruf odmah vratio brejk. Novim oduzimanjem servisa rivalu u četvrtom gemu Novak je stvorio vođstvo koje do kraja duela nije ispustio.

„Prvi set je bio poprilično neizvestan. Obojica smo dobro servirali, on je bio izuzetno agresivan, pokušavao je da oduzme vreme, da izađe što više na mrežu. Svaku kraću loptu je koristio i zaletao se na mrežu i zbog toga sam imao dosta lobova, pokušavajući da mu na taj način ne dajem jasnoću šta ću sledeće odigrati. To je taktika. Suštinski sam odigrao kvalitetnije i na višem nivou nego što je to bilo u prvom kolu“, rekao je Novak posle meča.

Statistika: as poeni (14-3), dvostruke servis greške (1-2), direktni poeni (10-11), neiznuđene greške (4-3), broj osvojenih poena (63-45).

Alehandro Davidovič Fokina (16) biće Novakov rival u osmini finala olimpijskog turnira u sredu. Španac je u drugom kolu bio bolji od Australijanca Džona Milmana rezultatom 2:1.

Novak i Davidovič Fokina su se sastali u osmini finala ovogodišnjeg Mastersa u Rimu kada je Novak lagano došao do pobede (6:2, 6:1).

„Poslednjih nekoliko godina sam provodio mnogo vremena i priprema u Španiji u Marbelji, tamo gde živi moj mlađi brat. Fokina dolazi iz jednog mesta pored Marbelje, tako da smo često trenirali zajedno, pogotovo prošle godine dok je bila korona i spremali se za nastavak sezone. Poznajem njegovu igru jako dobro, mnogo je napredovao na tvrdoj podlozi. On je bio specijalista za šljaku do nedavno i sada je pokazao da se jednako dobro oseća i na tvrdim podlogama. Znam šta me očekuje, on nema šta da izgubi. Imamo dan odmora, što je dobro da se sakupi sva neophodna energija za naredne izazove“, završio je Novak.

Novak Đoković i Nina Stojanović imaće priliku da osvoje još jednu medalju za Srbiju. Naime, oni su se prijavili za takmičenje u miks dublu na Olimpijskim igrama u Tokiju. Mečevi miks dubla počinju u sredu i igraće se svakog dana do nedelje kada su na programu finala i u miksu i u muškom singlu.

Fotografija: AP

Podeli post