Nole u osmini finala Rolan Garosa

Prvi nosilac u gradu svetlosti plasirao se u 4. kolo Rolan Garosa pošto je u petak uveče ekspresno stigao do maksimalne pobede nad francuskim teniserom, Nikolasom Devildeom (286. na svetu) – 6:1, 6:2, 6:2.

S obzirom da je na teren izašao oko 19:45h postojala je opasnost da Nole svoj meč trećeg kola protiv kvalifikanta nastavi u subotu, pošto se u Parizu program prekida u trenutku kada mrak onemogući igračima da nastave susret.

Ipak, najbolji teniser sveta u meč je ušao savršeno spreman da sruši sva tri rivala: Devildea, publiku i mrak. I u toj nameri je uspeo posle jednog časa i 44 minuta.

Prvi set trajao je 30 minuta, tokom kojih je Novak došao do brejka, u drugom i četvrtom gemu, koji su mu kasnije doneli nedostižnih 5:0. Po jedan gem u nastavku pripao je obojici tenisera. Tokom ovog perioda igre, Novak je osvojio 13 direktnih poena načinivši samo 4 neiznuđene greške.

I drugi set Novak je počeo na sličan način kao i prethodni. Oduzeo je protivniku servis i poveo sa 1:0, da bi u sledećem Francuz došao do svog jedinog brejka u susretu i izjednačio na 1:1. Do kraja drugog seta Nole je sigurnom igrom došao do nova dva brejka i 6:2.

Ništa manje ubedljiviju igru Novak je pokazao u trećem setu u kojem je dokazao vrhunsku spremnost za najviši domete u prestonici Francuske. Dva brejka, u prvom i trećem gemu, rešili su pitanje pobednika susreta.

„Poslednjih 15 minuta je bilo veoma teško, ali mi je bilo vrlo važno da se meč završi u petak, da se ne odlaže završnica za subotu. Ne bih voleo da protiv njega moram još jednom na teren“, rekao je Novak posle meča.

Statistika meča: as poeni (3-5), dvostruke servis greške (0-2), direktni poeni (34-10), neiznuđene greške (28-16), ukupan broj poena (93-55).

Subota je slobodan dan za Noleta na Otvorenom prvenstvu Francuske.

U nedelju ga očekuje okršaj osmine finala protiv Italijana Andreasa Sepija (22. nosilac), koji je u trećem kolu bio bolji od 14. nosioca Fernanda Verdaska posle pet odigranih setova – 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 6:2.

Protiv tri godine starijeg Italijana Nole ima maksimalan učinak – 7 pobeda, nijedan poraz.

„Sepi je u sjajnoj formi. Mislim da je u najboljoj formi svoje karijere. Osvojio je turnir u Beogradu, dakle veoma je poznat u Srbiji. Veoma naporno radi. Izuzetno, izuzetno dobro igra na svim podlogama, ali mislim da najviše uživa na šljaci. Već je ostvario nekoliko značajnih pobeda, poslednju protiv Verdaska. A svi znamo kvalitete Verdaska. Pripremiću se najbolje što mogu jer, kao i uvek, želim da pobedim“, rekao je Novak o svom sledećem rivalu.

Photo: Getty Images

Podeli post