Iako nije imao nimalo lakog protivnika u trećem kolu Vimbldona, Novak je uspeo da prebrodi prvi veliki izazov u Londonu i obezbedi prolaz u drugu nedelju turnira.

Najbolji teniser sveta i branilac titule je posle tri sata igre eliminisao Huberta Hurkača iz Poljske (ATP #48) rezultatom 7:5, 6:7 (5:7), 6:1, 6:4.

Prvi je do brejk prilike u meču došao Poljak. Bilo je to u četvrtom gemu kada je propustio jednu brejk loptu, a zatim spasio tri. Novak u jedanaestom gemu nije iskoristio tri vezane šanse da protivniku oduzme servis, ali je četvrtu realizovao i nakon svog servis gema poveo u setovima posle 52 minuta (7:5).

Usledio ja verovatno i najbolji set Hurkača na gren slem turnirima. Najpre je on u sedmom gemu anulirao tri brejk lopte, da bi Novak u dvanaestom gemu spasio dve set lopte. Nekoliko sjajnih poena u taj-brejku doneli su Poljaku rezultatsko izjednačenje posle 65 minuta.

Hurkač nije uspeo da sačuva momentum iz drugog seta za razliku od Novaka koji je ušao u svoj prepoznatljiv ritam. Za svega 23 minuta srpski teniser je napravio dva brejka i sa rezultatom 6:1 približio se na set od pobede.

Bez rešenja Hurkač je bio i u četvrtom setu. Novak je u trećem gemu stigao do četvrtog brejka u susretu, a isti mu je omogućio da susret privede kraju bez drame.

„Čestitam Hubertu na izuzetnom meču. Borio se lavovski, servirao dobro, pogađao čiste i precizne udarce sa osnovne linije. Bila je sjajna borba tokom prva dva seta, on je zaslužio da dobije drugi. Treći set sam odigrao perfektno, četvrt vrlo solidno. Sve u svemu, uživao sam na terenu“, rekao je Novak posle meča.

Statistika: as poeni (9-13), dvostruke servis greške (8-7), direktni poeni (45-48), neiznuđene greške (39-41), broj osvojenih poena (144-122).

Pred Novakom su dva dana pauze. Meč osmine finala na trećem gren slemu u sezoni odigraće u ponedeljak kada će mu protivnik biti Igo Amber (Francuska, ATP #66) koji je iznenadio 19. nosioca iz Kanade, Feliksa Ože-Alijasima (Kanada, 19) pobedom od 3:0.

Fotografija: AP

Podeli post