Nole u polufinalu Olimpijade!

Drugi put zaredom Nole će igrati u polufinalu Olimpijskog turnira.

U četvrtfinalu Olimpijade u Londonu Novak je bez izgubljenog seta savladao petog nosioca iz Francuske, Žoa-Vilfrida Congu rezultatom 6:1, 7:5. Ovom pobedom Novak je obezbedio igranje meča za medalju.

Susret između drugog i petog nosioca trajao je tačno 80 minuta.

Odličan start Novaka, koji bez izgubljenog poena osvaja uvodni gem. Sa četiri neiznuđene greške u nastavku Conga poklanja brejk Novaku za 2:0. U sledećem gemu francuski teniser je propustio jednu brejk loptu tako da je Srbin poveo sa 3:0. Problemi sa servisom Francuza se nastavljaju, Novak propušta četiri brejk lopte i Conga posle velikih problema ipak dolazi do svog prvog gema u meču. U predstojeća tri gema Novak je nastavio da diktira tempo, još jednom oduzmima servis petom teniseru sveta za rutinskih 6:1.

Conga se probudio u drugom setu i uradio isto što je ono Novak u prvom, napravio brejk u drugom gemu i potom poveo sa 3:0. Novak ne samo da je u četvrtom gemu prekinuo seriju, nego je ribrejkom omogućio izjednačenje i povratak u set – 3:3. Nizao se gem za gemom, a Novak je bez većih problema osvajao svoje servis gemove. Maestralnim poenom na mreži u jedanaestom gemu, Novak je iskoristio drugu brejk loptu i pri vođstvu od 6:5 došao u priliku da servira za polufinale. To je učinio na najbolji mogući način i posle 7:5 došao do sedmog trijumfa nad Congom u dvanaest duela.

„Možda mi je išlo na ruku što smo igrali na otvorenom, jer Conga ima odličan servis, ali opet, vetar je obojici pravio dosta problema. Bilo je teško predvideti gde će lopta da odskoči, oko osnovne linije više nema trave, ovo više nije turnir na travi, realno, samo pesak, tvrda zemlja, ima dosta rupa. U takvoj situaciji treba ostati miran i skoncentrisan kad se „lomi“ rezultat“, rekao je Novak posle susreta i dodao da je bio najbolji kad je bilo najpotrebnije.

„U presudnim trenucima sam uspevao da pronađem pravu taktiku, odigram pravi udarac, agresivno završavam na voleju i to želim i sutra da primenim.“

Statistika: as poeni (3-5), dvostruke servis greške (0-0), direktni poeni (22-18), neiznuđene greške (11-19), ukupan broj poena (75-54).

Noletov protivnik u borbi za finale Olimpijskih igara biće domaći predstavnik Endi Marej (treći nosilac), koji je u četvrtfinalu bio bolji od Španca Nikolasa Almagra 6:4, 6:1.

Biće to njihov 14. po redu susret. U prednosti je Novak, 8-5.

Finale Masters turnira u Majamiju bio je njihov poslednji okršaj. Pripao je Noletu.

„Danas sam igrao sjajno i iskreno se nadam da mogu da nastavim u tom ritmu i protiv Mareja. Svestan sam činjenice da ću morati da odigram najbolje što znam da bih izašao kao pobednik iz tog duela, jer on ovde pruža impresivne partije, a pre par nedelja igrao je finale Vimbldona“, rekao je Novak.

Na pitanje novinara da li bi voleo da on bude taj koji će osvojiti 100. medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama, Novak je rekao da ne razmišlja o tome jer je to zadatak svih srpskih sportista.

„Nadam se da će moja medalja biti 110. Zaista ne mislim o tome, bitno je da je osvojimo, ko god, jer je to zadatak svih nas ovde i cele ekspedicije koja je došla. Burno ću navijati za Milorada Čavića, moći ću i uživo da ga gledam ako uđe u finale“, završio je najbolji srpski teniser.

Photo: AFP

Podeli post