Nole u polufinalu posle trilera!

Četiri meč lopte najbolji teniser sveta je spasio i plasirao se u polufinale Rolan Garosa!

Posle četiri časa i 10 minuta maratonske borbe fantastični Nole je nadigrao Žoa-Vilfrida Congu i prepun stadion na terenu Filip Šatrije rezultatom 3:2, po setovima 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8:6), 6:1.

Prvi set Novak je odigrao besprekorno. Na svoj servis prvi teniser sveta bio je neverovatno siguran, a u četvrtom gemu zadao je Congi prvi udarac u vidu brejka bez izgubljenog poena. Na sličan način Novak oduzima servis Francuzu u šestom gemu za 5:1, vrlo brzo i 6:1 za samo 21 minuta.

Dominaciju na terenu Nole je nastavio u drugom setu. Conga je pretrpeo novi brejk već u uvodnom gemu, a u sledećem bez izgubljenog poena stiže do 2:0. Ovu razliku Novak je čuvao do osmog gema, kada je francuski teniser iskoristio porast broja grešaka rivala, vratio brejk i izjednačio na 4:4. U dvanaestom gemu Conga je iskoristio treću set loptu na servis Novaka i posle 7:5 izjednačio na 1:1.

Gotovo identičan scenario u trećem setu. Novak je prvi stigao do brejka u trećem gemu, Conga je odmah uzvratio u sledećem. Ponovo je dvanesti gem presudio i ponovo u korist Francuza koji koristi Novakov pad u igri i posle 66 minuta dolazi do 7:5 i vođstva u setovima od 2:1.

Četvrti set prošao je bez brejkova. Pri vođstvu Conge od 5:4, Novak je spasio dve meč lopte, da bi isto učinio i u dvanaestom gemu, koji ga je u prethodna dva seta koštao osvajanja istih. Novak je u taj-brejku pri vođstvu od 5:4 ima dva servisa za izjednačenje u setovima. Prvi je realizovao, da bi u sledećem Francuz vratio jedan mini brejk a potom izjednačio na 6:6. U sledećem poenu Novak je uzeo poen na servis Conge, a potom na svoj konačno došao do osvajanja seta.

Očekivano, psihološka prednost na startu odlučujućeg seta bila je na Noletovoj strani. Srpski teniser u drugom gemu pravi brejk, isto čini i u šestom za rutinsko privođenje posla kraju – 6:1.

„Ovo je bio definitivno „lud“ meč. Želeo bih da čestitam Congi na sjajnom duelu. Na nesreću uvek jedan teniser mora da izgubi. Conga je bio bolji rival u većem delu meča, a imao sam i sreće. Ni sam ne znam kako sam se vratio i spasao četiri meč lopte. Navijači su ga podržavali, počeo je da igra sjajno, veoma agresivno i u tim trenucima bilo je teško održati koncentraciju. Neverovatno, nadam se da ste uživali“, rekao je Novak.

Plasmanom u polufinale Otvorenog prvenstva Francuske Novak je odbranio svih 720 ATP poena osvojenih prošle godine.

Noletova prepreka na putu za finale biće kao i 2011. godine Rodžer Federer, koji je postavljen za trećeg nosioca.

Švajcarac je plasman u polufinale izborio pobedom nad Huanom Martinom del Potrom rezultatom 3:2, iako je gubio sa 0:2.

„Nadam se da ćemo odigrati još jedan fantastičan meč, poput onog prošle godine. Uvek je veliki izazov nadmetati se sa Rodžerom. Imam dva dana za oporavak i odmor, važno je da mu ne dozvolim da u početku nametne svoj ritam, naravno da ću jurišati na pobedu“, rekao je Novak o svom sledećem rivalu.

Biće ovo 26. međusobni duel Noleta i Rodžera. Federer vodi 14-11.

Ovaj susret na programu je u petak.

Photo: Getty Images

Podeli post