Prvi teniser sveta u petak će igrati svoje jedanaesto polufinale Rolan Garosa u karijeri.

Novak je u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Francuske sa turnira ispratio još jednog Italijana, Matea Beretinija (9) rezultatom 6:3, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5 posle tri sata i 28 minuta.

Srpski teniser je u svom petom meču u Parizu bio na visini zadatka i kontrolisao sva tri seta. Nije dozvolio ni naznaku iznenađenja blizu kog je bio Lorenco Muzeti u prethodnom meču.

Nakon što je u prva dva servis gema spasio ukupno dve brejk lopte, Novak je u četvrtom oduzeo servis rivalu i stečenu prednost čuvao do kraja seta koji mu je pripao rezultatom 6:3.

Posle mirnog starta drugog seta Novak u petom gemu pravi novi brejk koji je udvostručio u sedmom za još sigurnije i brže osvajanje drugog seta posle svega 36 minuta.

Tokom trećeg seta nije bilo brejkova. Teniseri su čuvali svoje servis gemove, a jedinu brejk šansu imao je Novak u devetom gemu. Iako je u taj-brejku vodio 5:4 i imao dva servisa za pobedu, Novak je izgubio naredna tri poena i praktično poklonio set Beretiniju.

I četvrti set mirisao je na taj-brejk. Srećom, Novak je u dvanaestom gemu iskoristio treću meč loptu na servis Beretinija i došao do trijumfa.

„‘Ludilo’. Ne znam kako bih drugačije nazvao. Šta smo sve doživeli na terenu, preokreti, publika, atmosfera. Nije mi bilo svejedno da igram u takvoj atmosferi, pošto je većina publike bila na njegovoj strani. Pritisak je rastao i rastao i onda na kraju ova reakcija moja je bila neko oslobođenje te tenzije koja se nagomilavala“, rekao je Novak posle meča.

Statistika: as poeni (10-11), dvostruke servis greške (1-3), direktni poeni (44-55), neiznuđene greške (19-51), broj osvojenih poena (153-123).

Polufinalni duel možemo slobodno nazvati “finale pre finala” jer će se sastati dvojica najvećih rivala u istoriji tenisa – Novak Đoković (1) i Rafael Nadal (3). Španac je u četvrtfinalu bio bolji od Argentinca Dijega Švarcmana (3:1).

Biće to njihov čak 58. međusobni okršaj. Novak ima blagu prednost, 29-28. Poslednji put su se sastali u finalu ovogodišnjeg Mastersa u Rimu kada je pobeda pripala Nadalu.

„Igrati sa Nadalom i u prvom kolu i u finalu mi je isto. Na ovom terenu je dominirao, imao sam taj podvig i pobedu 2015. godine. Analiziraću taj meč. I on i ja smo drugačiji igrači danas. Sigurno je da ću se potruditi da odigram bolje nego prošle godine u prva dva seta. Danas je i on imao poteškoća u prva tri seta sa Švarcmanom. Igrali smo tesan meč u finalu Rima pre par nedelja. Znam šta me očekuje. Spreman sam. Sad sam iscrpljen naravno zbog ovog meča, ali dobra stvar je što imam jedan i po dan da se oporavim. To je polufinale koje su mnogi želeli i iščekivali. Sada smo u toj poziciji. Neka bolji pobedi. Verujem u svoju pobedu, kvalitet, sposobnosti. Tako ću i izaći na teren.“

Novak će nakon Rolan Garosa zadržati poziciju broj 1 na ATP listi s obzirom da je Stefanos Cicipas u četvrtfinalu eliminisano Danila Medvedeva, koji je imao šansu da se nakon pariskog gren slema domogne prvog mesta.

Fotografija: Profimedia

Podeli post