Nole zaustavljen u polufinalu Rolan Garosa posle trilera


Photo: Getty Images

Najbolji teniser današnjice je zaustavljen posle šest meseci vladavine teniskom scenom. Ali, uzdignute glave i srca ostavljenog na terenu…

Nakon tri časa i 39 minuta zastrašujuće borbe na terenu Filip Šatrije, Novak je poražen u polufinalu Rolan Garosa od Rodžera Federera rezultatom 1:3, po setovima 6:7 (5:7), 3:6, 6:3, 6:7 (5:7).



Švajcarac je tako prekinuo Noletov fenomenalan niz od 41 pobede, koji traje od početka godine. Džon Mekinro i dalje ostaje neprikosnoven sa 42 uzastopna trijumfa na startu sezone.

Naš teniser će morati da sačeka još neko vreme kako bi se popeo na poziciju broj 1 svetske rang liste. Prvi scenario koji bi doneo takav ishod je da Rodžer Federer u nedelju savlada Rafaela Nadala u finalu Rolan Garosa.

I set. Od samog početka lavovska borba i agresivan tenis. Već u uvodnom gemu Federer je došao do tri vezane brejk prilike. Iskoristio je treću i poveo sa 1:0. U narednom Novak vraća brejk za 1:1. Drama se nastavila u trećem gemu kada je srpski teniser nakon četiri spašene brejk lopte i šest izjednačenja ipak poveo sa 2:1.U šestom gemu Novak je po drugi put oduzeo servis Švajcarcu i poveo sa 4:2. Stigao je isti odgovor sa druge strane, a kasnije i 4:4. Pri vođstvu od 5:4 Nole je propustio dve set lopte na servis Federera. Predstojeća dva gema bila su samo most do taj-brejka. Iako je gubio 1:3 i 2:4, Novak je uspeo da preokrene rezultat i povede sa 5:4. Kada je bilo najvažnije, koncentracija je popustila. Posle 70 minuta igre 7:6 (7:5) za trećeg nosioca.

II set. Gubitak prvog seta ostavio je traga na Novakovoj igri u drugom. Broj grešaka je porastao, direktnih poena bilo je sve manje. U prvom gemu propuštena prilika za brejk, da bi u četvrtom raspoloženi Federer iskoristio treću brejk šansu i poveo sa 3:1, potom i 4:1. I u nastavku se Novak suočavao sa situacijama da mora da se izbavlja iz izuzetno teških situacija, a u devetom gemu imao je i jednu priliku da vrati brejk i uhvati rezultatski priključak. Federer je tada odservirao as, osvojio naredna dva poena i posle 45 minuta došao i do drugog seta, 6:3 posle 45 minuta.

III set. Nole više nije imao šta da izgubi, zaigrao je mnogo pametnije, a Federer je bio taj koji se morao prilagođavati uspostavljenoj dominaciji našeg tenisera. U drugom gemu Novak konačno pravi brejk za 2:0, kasnije i 3:0. U četvrtom gemu propustio je priliku za 4:0, ali to nije bilo od presudnog značaja s obzirom da je stečeni brejk sačuvao do samog kraja seta, kojim je posle 6:3 smanjio vođstvo rivala na 2:1 u setovima i održao se u meču.

IV set. Mrak je već počeo da pada nad Parizom, a odlučeno je da se susret nastavi. Do devetog gema niko nije slutio kako će izgledati završnica seta. Fantastični Novak pravi brejk posle maratonskog gema, stiže do prednosti od 5:4 i servisa za set i 2:2. Federer uspeva da oduzme servis Novaku i izjednači na 5:5. Noletu su se ukazale nove dve brejk prilike, ali kao i uvek u takvoj situaciji, Federer pronalazi atomski precizne servise i osvaja gem. Jedan mini-brejk u taj-brejku prevagnuo je na stranu Švajcarca koji posle novih 7:5 stiže do velikog finala u prestonici Francuske.

Statistika meča: as poeni (7-18), duple servis greške (2-2), direktni poeni (40-48), neiznuđene greške (41-46), ukupan broj poena (147-162).



Ovim porazom Nole je okončao sezonu turnira na šljaci u 2011. godini.

Teniska pozornica se seli na travnata terene. Prvi sledeći nastup Novaka očekuje na trećem Grend Slemu sezone, Vimbldonu, koji će se odigrati od 20. juna do 3. jula.

Novak je danas otkazao učešće na turniru „AEGON Championships“ u Londonu, koji se igra od 6. do 12. juna.

Podeli post