Novak u finalu ATP turniru u Beogradu nije uspeo da uradi ono što mu je polazilo za rukom u prethodnim mečevima i dođe do treće titule u rodnom gradu.

Prvi nosilac Serbia Opena je u meču odluke poražen od drugog nosioca Andreja Rubljova rezultatom 1:2, po setovima 2:6, 7:6 (7:4), 0:6.

Fizički umor danas je bio jači od Novaka. Srpski teniser je posle velike pauze i nedostatka takmičarskih mečeva u tekućoj sezoni došao u Beograd, dobio tri meča u tri seta, ali ga je telo izdalo na poslednjoj prepreci.

„Hristos Vaskrse! Žao mi je što se ovako završilo. Izvinjavam se svima što niste videli veću borbu u trećem setu, ali to je sport. Ako nešto otkaže u motoru teško da motor može da ide, teško na ovom nivou. Želeo bih da čestitam Rubljovu, veliki si šampion, veliki čovek, Srbija te voli“, rekao je Novak posle meča.

„Jedinstven je osećaj igrati ovde, imao sam različite uloge, ne samo kao igrač. Bilo je izazovno nositi se sa time, ali i veliko zadovoljstvo. Srce mi je puno jer su retke prilike da igram u svojoj zemlji i svom gradu. Hvala svima koji su učestvovali u organizaciji, mnogi nisu svesni koliko je vremena potrebno da se ovo realizuje. Ovo je jedan od najlepših turnira na svetu u ovom kategoriji, hvala vam. Za kraj, hvala publici, molim vas vratite se i naredne godine.“

Po završetku meča i dodele priznanja finalistima, Novak je iskazao posebnu zahvalnost ljudima koji su dali dragocen doprinos njegovoj karijeri. Iskoristio je priliku da na jednom mestu okupi Marjana Vajdu, Gebharda Fila Griča, Miljana Amanovića i Nikolu Pilića. Vrlo emotivan trenutak i govori koji su „naterali“ suze na oči.

Finalni meč imao je neuobičajenu uvertiru. Prvi put servis nije odlučilo bacanje novčića već kucanje jajima, s obzirom da danas obojica tenisera slave pravoslavni Uskrs. Ruski teniser je pobedio u kucanju i tako imao pravo da bira, a izabrao je da Đoković prvi servira.

Ništa novo za Novaka kada je u pitanju prvi set. Nakon što je u četvrtom gemu propustio priliku da protivniku oduzme servis, Novak je u nastavku pretrpeo dva brejka i, kao u svim mečevima na ovogodišnjem Serbia Openu, izgubio uvodni set. Rubljov je u ovom periodu igre bio bolji igrač na terenu i zasluženo došao do prednosti posle 6:2.

Novak je mnogo bolje ušao u drugi set i ponovo je sve mirisalo na preokret. U drugom gemu je Rubljovu uzeo servis bez izgubljenog gema i poveo sa 2:0. Nažalost, tu prednost nije uspeo da potvrdi, Rus vraća brejk i izjednačuje rezultat na 2:2.U samoj završnici drugog seta videli smo pravu dramu na terenu i mnogo iscrpljujućih poena. Novak je u dva gema na servis Rubljova propustio ukupno pet brejk/set lopti. Najpre u maratonskom desetom gemu dve, a zatim u jedanaestom tri set lopte. Taj-brejk protekao je u znaku srpskom tenisera kome je isti pripao rezultatom 7:4.

Novakov govor tela u odlučujućem setu jasno je pokazivao veliki umor i nedostatak snage da pokaže svoju igru. Sva četiri meča u tri seta uzela su danak. Rubljov je to iskoristio i posle 6:0 stigao do titule u Beogradu, koja je njegova treća u 2022. godini.

Sledeći turnir na kojem će Novak nastaviti da podiže formu i gradi samopouzdanje biće Masters u Madridu (1. maj – 8. maj).

Novak je šampion „Mutua Madrid Open“-a iz 2011, 2016. i 2019. godine.

Prošle godine nije učestvovao na drugom po redu Mastersu na šljaci, tako da neće braniti ATP poene.

Podeli post