Iako je pružio odličan tenis u meču odluke u „Večnom gradu“, Novak ipak nije uspeo da napravi treći podvig u dva dana i dođe do šestog trofeja u Rimu.

Najbolji teniser sveta je u finalnom meču Mastersa u glavnom gradu Italije poražen od večitog rivala Rafaela Nadala (2) rezultatom 5:7, 6:1, 3:6 posle dva časa i 49 minuta.

Pobedom u finalu Nadal se izjednačio sa Novakovm po broju osvojenih Masters titula u karijeri, 36-36.

„Poslednjih nekoliko dana su predstavljali pravu injekciju samopouzdanja za mečeve na šljaci, jer sam uspeo da pronađem svoju. igru. Sada samo treba da je sačuvam i podignem u Parizu. Nisam osećao umor, mogao sam još nekoliko sati da igram“, rekao je Novak.

Iako je tokom jučerašnjeg četvrtfinala i polufinala na terenu proveo iscrpljujućih pet sati, Novak je protiv Španca pokazao izuzetnu borbu karakterističnu za najbolje duele dvojice velikana ovog sporta.

Novak je odlično startovao meč sa pravim pristupom kada se igra protiv igrača kao što je Nadal. Do brejk lopti je došao već u drugom gemu, iskoristio treću i poveo sa 2:0. Španac se rezultatski vratio u sledećem gemu i smanjio prednost našeg tenisera na 2:1. Dvostruka servis greška u jedanaestom gemu koštala je Novaka servis gema, a nešto kasnije i seta. 7:5 za Nadala posle jednog časa i 14 minuta izjednačene borbe.

Srpski teniser je u drugom setu zaigrao vidno agresivnije. Najpre je spasio jednu brejk loptu u trećem gemu, a potom došao do brejka i 3:1. Za razliku od prvog seta, brejk je ovog puta potvrdio i došao do 4:1. Novak je nastavio dominaciju do kraja drugog seta i isti dobio ubedljivim rezultatom 6:1 za 45 minuta.

Blaga prednost osetila se na Novakovoj strani na početku trećeg seta, a prve konkretne prilike imao je u petom gemu. Španac se odličnim servisima izvukao, spasio dve brejk lopte, a potom odigrao fenomenalan gem i oduzeo Novaku servis bez izgubljenog poena. Ovo je bio prelomni trenutak u susretu koji je Nadalu omogućio da dođe do desete titule na turniru „Internazionali BNL d’Italia“.

Statistika: as poeni (5-3), dvostruke servis greške (4-1), direktni poeni (28-37), neiznuđene greške (36-23), broj osvojenih poena (94-97).

Novak će pauzirati sa turnirima sledeće nedelje. Poslednja dva ATP turnira na šljaci u sezoni odigraće u Beogradu („Belgrade Open“, 22. – 29. maj) i Parizu („Roland Garros“, 30. maj – 13. jun).

„Odmoriću se što više budem mogao naredne nedelje, pa ću početi sa treninzima za turnir u Boegradu. Očekujem da će biti publike na turniru i radujem se tome“, rekao je srpski teniser posle meča.

Fotografija: Profimedia

Podeli post