London će od 23. do 25. septembra 2022. biti domaćin petog po redu Lejver kupa, međunarodnog teniskog turnira na kom se nadmeću dve reprezentacije: tim Evrope i tim sveta.

Novak će se u svom drugom učešću na Lejver kupu pridružiti timu Evrope za koji će nastupiti još i Rafael Nadal (Španija), Rodžer Federer (Švajcarska) i Endi Marej (Velika Britanija).

„Veoma sam uzbuđen što ću se ponovo pridružiti timu Evrope za Lejver Kup“, rekao je osvajač 21 gren slem titule i dodao:

„To je jedino takmičenje gde možete da igrate u timskom okruženju sa momcima protiv kojih se inače takmičite i budete deo tima sa Rafom, Rodžerom, Endijem. To su trojica mojih najvećih rivala. Biće to zaista jedinstven trenutak u istoriji našeg sporta.“

U timu sveta za sada su učešće potvrdili Feliks Ožer-Alijasim (Kanada), Tejlor Fric (SAD) i Dijego Švarcman (Argentina).

Bivši veliki rivali Bjorn Borg iz Švedske (tim Evrope) i Džon Makenro iz SAD (tim sveta) će biti kapiteni timova u O2 areni.

Na turniru se sastaje šest evropskih igrača sa šest rivala iz ostatka sveta. Ukupno se igra 12 mečeva tokom tri dana (devet pojedinačnih i tri meča u parovima), po četiri svakog dana. Svaka pobeda vredi 1 bod prvog dana, 2 boda drugog dana i 3 boda trećeg. Svaki član tima mora da učestvuje u jednom, a najviše može u dva singl duela, dok četiri od šest igrača svakog tima mora da igra u dublu. Svi mečevi se igraju u tri dobijena seta, dok se poslednji set odlučuje u super taj-brejku (do 10 poena).

Pobednik je onaj tim koji prvi sakupi 13 poena (od maksimalnih 24). Ako rezultat na kraju svih mečeva bude 12:12, u nedelju će se odigrati i odlučujući, peti meč.

U sva četiri dosadašnja izdanja trijumf je pripao timu Evrope.

Lejver kup se održava svake godine (izuzev olimpijske godine) dve nedelje nakon završetka US Opena i svaki put je domaćin drugi svetski grad.

Turnir nosi ime legendarnog australijskog tenisera Roda Lejvera koji se smatra jednim od najboljih igrača u istoriji sporta. Menadžmentska kompanija Rodžera Federera, team8, brazilski biznismen i bivši Dejvis Kup reprezentativac Horhe Paulo Leman i teniski savez Australije su zajedno osnovali Lejver kup.

Noletov kalendar za mesec avgust 2022. godine možete preuzeti ovde.

Podeli post