London će od 23. do 25. septembra 2022. biti domaćin petog po redu Lejver kupa, međunarodnog teniskog turnira na kom se nadmeću dve reprezentacije: tim Evrope i tim sveta.

Novak će se u svom drugom učešću na Lejver kupu pridružiti timu Evrope za koji će nastupiti još i Rafael Nadal (Španija), Rodžer Federer (Švajcarska), Endi Marej (Velika Britanija), Stefanos Cicipas (Grčka) i Kasper Rud (Norveška).

„Veoma sam uzbuđen što ću se ponovo pridružiti timu Evrope za Lejver Kup“, rekao je osvajač 21 gren slem titule i dodao:

„To je jedino takmičenje gde možete da igrate u timskom okruženju sa momcima protiv kojih se inače takmičite i budete deo tima sa Rafom, Rodžerom, Endijem. To su trojica mojih najvećih rivala. Biće to zaista jedinstven trenutak u istoriji našeg sporta.“

U timu sveta su Feliks Ožer-Alijasim (Kanada), Tejlor Fric (SAD), Dijego Švarcman (Argentina), Aleks de Minor (Australija), Frensis Tiafo (SAD) i Džek Sok (SAD).

Bivši veliki rivali Bjorn Borg iz Švedske (tim Evrope) i Džon Makenro iz SAD (tim sveta) će biti kapiteni timova u O2 areni.

Na turniru se sastaje šest evropskih igrača sa šest rivala iz ostatka sveta. Ukupno se igra 12 mečeva tokom tri dana (devet pojedinačnih i tri meča u parovima), po četiri svakog dana. Svaka pobeda vredi 1 bod prvog dana, 2 boda drugog dana i 3 boda trećeg. Svaki član tima mora da učestvuje u jednom, a najviše može u dva singl duela, dok četiri od šest igrača svakog tima mora da igra u dublu. Svi mečevi se igraju u tri dobijena seta, dok se poslednji set odlučuje u super taj-brejku (do 10 poena).

Pobednik je onaj tim koji prvi sakupi 13 poena (od maksimalnih 24). Ako rezultat na kraju svih mečeva bude 12:12, u nedelju će se odigrati i odlučujući, peti meč.

U sva četiri dosadašnja izdanja trijumf je pripao timu Evrope.

Lejver kup se održava svake godine (izuzev olimpijske godine) dve nedelje nakon završetka US Opena i svaki put je domaćin drugi svetski grad.

Turnir nosi ime legendarnog australijskog tenisera Roda Lejvera koji se smatra jednim od najboljih igrača u istoriji sporta. Menadžmentska kompanija Rodžera Federera, team8, brazilski biznismen i bivši Dejvis Kup reprezentativac Horhe Paulo Leman i teniski savez Australije su zajedno osnovali Lejver kup.

Prošle nedelje je objavljeno da će Lejver Kup biti oproštajni turnir za Rodžera Federera.

„Zahvalan sam na jedinstvenoj prilici da budem na istom terenu sa mojim najvećim rivalima i legendama ovog sporta. Ovo su trenuci koje ću doveka pamtiti. Hvala Lejver Kup-u koji je omogućio da se nas četvorica udružimo. Radujem se narednim danima gde ćemo uživati u odličnom tenisu i proslavljanju izvanredne karijere Rodžera Federera,“ rekao je Novak.

Noletov kalendar za mesec septembar 2022. godine možete preuzeti ovde.

Fotografija: Julian Finney/Getty Images

Podeli post