Ponovo je ostavio srce na terenu i ponovo je bio jači od sebe, od povrede, od rivala, od svih…

Devetostruki šampion Australijen Opena je u meču trećeg kola slavio protiv 27. nosioca Grigora Dimitrova rezultatom 7:6 (9:7), 6:3, 6:4 u okršaju koji je trajao tri časa i 7 minuta.

„Rani brejk je bio bitan za mene jer nisam siguran kako cu se osećati, mnogo postujem Grigora, dugo se znamo, on mi je jedan od najvećih prijatelja, on je toliko dobar sportista, mislio sam da ce dupli brejk biti dovoljan u trećem setu, ali do kraja nisam znao da li ću moći da pobedim. Volim uslove ovde, pogotovo po noći, odgovara mom stilu tenisa, što više igraš samopouzdaniji si, ovo je jedna od najboljih atmosfera na svetu, srećan sam što sam i dalje na turniru“, rekao je Novak.

Ovo je Novakova osma pobeda od početka 2023. godine (8-0), 37. uzastopna u Australiji, nakon koje je uvećao prednost u međusobnim duelima protiv Dimitrova na 10-1.

Iako i ovog puta rezultat govori da je Novak do trijumfa došao relativno lagano, pobedu je zaradio posle velike borbe, a prvi set umnogome je bio ključni. Trajao je čak 77 minutaa, a Novak je isti otvorio na najbolji mogući način – brejkom. Pri rezultatu 5:3 Srbin je propustio tri brejk/set lopte, a potom dozvolio Dimitrovu da se vrati u set i izjednači na 5:5. Povreda leve butine koja ga muči od turnira u Adelajdu, a koju je osetio i tokom prva dva meča u Melburnu izazivala je strepnju, kako kod samog Novaka, tako i kod njegovih navijača. Pri vođstvu Bugarina od 6:5 Novak je spasio dve brejk/set lopte i izjednačio na 6:6. Iako je poveo 4:1, a zatim i 5:2 u taj-brejku Novak je dozvolio rivalu da izjednači na 5:5. Spektakularan poslednji poen doneo je Novaku mini brejk, samim tim i set (9:7).

Novaku je u pauzi između setova ukazana medicinska pomoć nakon čega je meč nastavljan. Na sreću, Novak je delovao dobro na terenu, govor tela nije bio toliko zabrinjavajući kao tokom uvodnog seta. Nakon što je u četvrtom gemu ispustio tri brejk lopte, Novak je u šestom gemu došao do ključnog brejka i vođstva od 4:2, koje je kasnije pretvorio u 2:0 u setovima.

Fenomenalnom igrom u trećem setu Novak je brzo došao do dva brejka i 3:0. Dimitrov je vratio jedan u predstojećem gemu, ali je odmah stigao Novakov odgovor u vidu brejka bez izgubljenog poena (4:1). Serija brejkova se nastavila i Dimitrov smanjuje na 4:2.

Statistika meča: as poeni (11-15), dvostruke servis greške (2-4), direktni poeni (28-53), neiznuđene greške (22-50), broj osvojenih poena (123-105).

Novak će u osmini finala Melburna igrati protiv domaćeg tenisera Aleksa de Minora, 22. nosioca, sa kojim se do sada nije sastajao.

„Očigledno je da je De Minor jedan od najbržih igrača, mnogo je napredovao, ima Hjuita u svom uglu, bivšeg broja jedan, ne znam koliko vas će biti na mojoj strani tada, ali volim vas“, završio je Novak.

23-godišnji Australijanac je u trećem kolu bio bolji od Bendžamina Bonzija.

Duel između srpskog i australijskog tenisera na programu je u ponedeljak.

Podeli post