Novak je prvi polufinalista US Opena! U nedelju 13. okršaj sa Federerom!


Novak Đoković načinio je veliki uspeh u Njujorku, pošto se i treću godinu uzastopno plasirao u polufinale Otvorenog prvenstva SAD u tenisu (tvrda podloga; 21.6 miliona dolara)!

četvrti favorit turnira je posle tri časa i 5 minuta igre na Artur Eš stadionu savladao desetog tenisera sveta, Španca Fernanda Verdaska rezultatom 3:1, po setovima 7:6 (7:2), 1:6, 7:5, 6:2.

Meč je protekao u znaku velikog broja grešaka (41:58) i direktnih poena (32:46) obojice igrača, koji su podelili po četiri brejka.

Na samom startu duela, viđen je veliki broj neiskorišćenih brejk šansi sa obe strane. Igrao se gem za gemom, sve do taj-brejka, u kome Novak uspostavlja apsolutnu dominaciju za sigurnih 7:2.

U drugom setu nastupio je preokret. Kontrola u potpunosti prelazi u ruke desetog nosioca, koji lagano, posle tri brejka, izjednačuje rezultat u setovima na 1:1 posle 6:1.

Novak je na početku trećeg seta prebrodio blagu krizu i prvi došao do brejka u petom gemu, koji je odmah izgubio u narednom. Međutim, srpski teniser je ponovo bio na visini zadatka kada je bilo najpotrebnije. U jedanaestom gemu oduzima servis Verdasku, stiže do 6:5 i u narednom tu prednost realizuje u vidu osvajanja seta rezultatom 7:5.

U prvom gemu četvrtog seta Novak je ispustio tri prilike za brejk. Verdasko to nije znao da iskoristi, tako da je Novak u trećem, a potom i petom gemu načinio brejk i obezbedio mesto u polufinalu.

“Osećaj je sjajan, posebno zbog neuspeha na poslednja tri gren slema. Psihički je za mene bilo vrlo važno da prebrodim ovaj izazov i prvi put ove godine dođem do polufinala“, rekao je srpski teniser.

Pobedom nad španskim igračem, Novak je postao prvi polufinalista ovogodišnjeg US Opena, u kome će u nedelju igrati protiv Rodžera Federera (1) po 13. put u karijeri (Federer je u prenosti od 8-4).

Švajcarac je bio bolji od Šveđanina Robina Soderlinga (12) rezultatom 6:0, 6:3, 6:7(6), 7:6(6).

“Ne treba da trošim reči na Federera. Njegov učinak na US Openu sve govori, jer pet poslednjih godina osvaja titule. Svi znamo kako igra. Sastajali smo se mnogo puta i tajni nema. Samo je pitanje ko će imati dobar dan. Nadam se da ću to biti ja“, naveo je Đoković i dodao da će dan pauze iskoristiti da se odmori igrajući golf.

Da podsetimo, Federer je prošle godine izbacio Noleta iz takmičenja upravo u polufinalu, da bi kasnije osvojio i petu titulu u nizu.

Podeli post