Novak je šampion Dubaija četvrti put u karijeri!

Novak je šampion Dubaija četvrti put u karijeri!

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković, pobednik je ovogodišnjeg izdanja „Dubai Duty Free Tennis Championships“-a.

Nakon 2009., 2010. i 2011. godine Novak se još jednom popeo na šampionsko postolje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U finalu ATP turnira u Dubaiju Nole je savladao trećeg nosioca, Čeha Tomaša Berdiha rezultatom 7:5, 6:3 i tako bez izgubljenog seta došao do svoje 36. titule u karijeri, druge u 2013. godini.

Bio je ovo Novakov trinaesti dobijeni meč u isto toliko odigranih duela na startu ove godine.

Siguran start meča obojice tenisera. Prvi se rezultatski otcepio Berdih, koji je zahvaljujući odlično odigranom petom gemu oduzeo servis Novaku i poveo sa 3:2, zatim i 4:2. Našem teniseru nije dugo trebalo da se vrati u igru i uzvrati istom merom za izjednačenje, 4:4. U dvanaestom gemu Berdih nije uspeo da se izbori sa pritiskom, prilikom poslednjeg poena napravio je dvostruku servis grešku koja je posle 51 minuta Novaku donela 7:5.

Slična neizvesnost viđena je u drugom setu. Ponovo je jedna lopta odlučila, a ista je Berdiha koštalaa meča. U osmom gemu Čeh je izbacio smeč izbacio van terena i poklonio Novaku osmi gem i prednost od 5:3, koji je Srbin realizovao u trijumf nakon sledećeg servis gema.

„Servis me je odlično služio danas, imao sam veoma visok procenat prvog servisa, neki su bili preko 200Ks. Osećao sam da mogu da se oslonim na taj aspekt igre, dosta mi je pomogao u važnim trenucima,“ rekao je Novak.

„Da budem iskren, nisam igrao tako agresivno i dobro kao juče ili u prethodnim mečevima tokom nedelje. Ali, to je i zato što sam danas imao najteži izazov. Tomaš je bio agresivan od početka, ušao je u meč sa velikim samopouzdanjem posle pobede nad Rodžerom. Ostavljao sam mu previše vremena da kontroliše poene. To je rezultiralo brejkom zaostatka, ali onda je on propustio nekoliko jednostavnih udaraca na brejk lopte u prvom i drugom setu što mi je praktično omogućilo pobedu. Kada sam uspeo da vratim brejk, imao sam mnogo više samopouzdanja.“

Finalni okršaj trajao je jedan čas i 34 minuta.

Šampion Australijen Opena već sutra putuje na američki kontinent gde ga očekuju dva turnira iz Masters serije, najpre Indijen Vels, potom i Majami.

Pre nastupa u Indijen Velsu Novaka 4. marta očekuje humanitarna teniska egzibicija, kada će na terenu udružiti snage sa idolom iz detinjstva, legendarnim Pitom Samprasom.

Prikupljena sredstva će ići u Fondaciju Novak Đoković, Dečiji fond Džastina Gimelstoba, “Call to Cure” organizaciju, i za društveno teniske inicijative Teniskog saveza Južne Kalifornije.

Fotografija: AP

Podeli post