Novak je veliki šampion Pariza (video)!


Na najbolji mogući način Novak je okončao fantastičnu nedelju u Parizu!

Posle dva časa i 43 minuta lavovske borbe, treći igrač planete je došao do 16. titule u karijeri i pete u 2009. godini.

U finalu Masters turnira u prestonici Francuske, najbolji srpski teniser savladao je 15. nosioca i ljubimca domaće publike, Gaela Monfisa rezultatom 2:1, po setovima 6:2, 5:7, 7:6 (7:3).

Samopouzdanje koje je dobio osvajanjem titule u Bazelu prošle nedelje i spektakularnom pobedom nad Rafaelom Nadalom u jučerašnjem polufinalu, Novaku su dali čelična krila za današnje finale, u kome je nastavio da pruža dobar tenis.

Na startu susreta, Monfis nije uspeo da se izbori protiv velikog pritiska koji je logična posledica kada se igra najvažniji meč u karijeri. Iskusni Novak to je odlično znao da iskoristi, što mu je donelo brejk u četvrtom gemu za vođstvo od 3:1. Magija Srbina se nastavila u osmom gemu, kada po drugi put oduzima servis Francuzu za 6:2.

Ništa manje Novak nije pružio u drugom setu, ali samo u početnih nekoliko gemova. Plejada sjajnih poena donela mu je prednost od 3:0. U nastavku meča oglasila se i pariska publika, koja je dala snagu domećem teniseru da u petom gemu konačno dođe do brejka i smanji prednost Novaka na 3:2. To je bio samo početak drame. Novak otvara seriju grešaka, teniseri su naizmenično stizali do brejk prilika. U jedanaestom gemu, Monfis je uspeo da slomi otpor Novaka, povede sa 6:5 i u narednom gemu na svoj servis donese izjednačenje u setovima.

U odlučujući set spremniji je ušao srpski teniser, koji prvi stiže do brejka i 2:0. U predstojećem, Monfis uzvraća na isti način, ali Novak još jednom oduzima servis Francuzu za prednost od 3:1, zatim i 4:1. No, žilavi Monfis se nije predavao. Izjednačio je na 4:4 i produžio triler, sve do taj-brejka u kojem Novak pravi dva mini-brejka, koja su mu donela prvu Masters titulu u ovoj sezoni.

Statistika meča: as poeni (1-12), duple servis greške (5-7), direktni poeni (33-25), neiznuđene greške (41-39).

Trijumfom u Parizu Novak je došao do 1000 ATP poena i novčane nagrade od 450 hiljada evra.

“Bilo je neverovatno teško. Gael je bio nepredvidiv i vrlo dobro je udarao… Srećan sam što sam osvojio dva velika turnira na kraju sezone. Stekao sam mnogo samopouzdanja, ali ne znam da li ću uspeti da se odmorim i fizički pripremim za turnir u Londonu“, rekao je Novak.

Najlepši poeni na meču (video HQ)



Samo šest dana nas deli od sezonskog “šlaga na torti”. ATP World Tour Finals počinje u nedelju, 22. novembra u Londonu, a okupiće osam najboljih u 2009. godini: Rodžer Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Endi Mari, Huan Martin del Potro, Nikolaj Davidenko, Fernando Verdasko i Robin Soderling.

Srpski teniser se prošle godine popeo na šampionsko postolje, kada je Masters kup održan u Šangaju, a za ovogodišnje izdanje ulaznicu je obezbedio još tokom letnje američke turneje.

Bravo majstore!

Podeli post