Šesta pobeda na terenima „All England Lawn Tennis Club“-a u Londonu približila je najboljeg tenisera sveta na svega jedan korak od osvajanja najprestižnijeg turnira i 20. gren slem titule u karijeri.

Novak je u polufinalu Vimbldona slavio protiv 10. nosioca Denisa Šapovalova rezultatom 7:6 (7:3), 7:5, 7:5 i tako ostao neporažen u duelima protiv Kanađanina, 7-0.

„Mislim da rezultat ne održava sam tok meča. On je servirao za prvi set, bio je bolji igrač u dobrom delu drugog seta, imao je svoje prilike. Denis je izvanredan igrač, ovo je bilo njegovo prvo gren slem finale i siguran sam da ćemo ga gledati u samoj završnici još mnogo ovakvih turnira u budućnosti. Gren slemovi su mi u ovom stadijumu karijere sve. Četiri takmičenja koja se najviše računaju u našem sportu. Bio sam privilegovan da ispisujem istoriju u sportu koji volim. Ovo su mi omiljeni turnir i omiljeni teren na svetu. San se nastavlja“, rekao je Novak posle meča.

Meč je trajao dva sata i 44 minuta.

Šapovalov je bolje ušao u meč i već u trećem gemu oduzeo servis Novaku. Kanađanin je pri vođstvu od 5:4 servirao za set ali ga je Novak spremio u toj nameri, vratio brejk i izjednačio na 5:5. Srpski teniser je bio uspešniji u taj-brejku, 7:3.

Iako je u prvoj polovini drugog seta Šapovalov bio taj koji je imao brejk lopte, Novak je svih pet spasio, a zatim u jedanaestom gemu došao do brejka koji mu je doneo osvajanje drugog seta.

Nakon što je u drugom gemu trećeg seta anulirao tri brejk lopte, Novak je u nastavku bio bliži brejku. Poput drugog seta, prvi nosilac u najvažnijem trenutku, dvanaestom gemu, oduzima servis Šapovalovu i potvrdom u sledećem gemu meč okončava u svoju korist.

Statistika: as poeni (7-5), dvostruke servis greške (5-6), direktni poeni (32-40), neiznuđene greške (15-36), broj osvojenih poena (114-104).

Finale Vimbldona odigraće se u nedelju od 15 časova po srednjeevropskom vremenu, a Noletova poslednja prepreka na putu ka šestoj tituli biće deveti teniser sveta, Mateo Beretini.

Italijan je u polufinalu savladao Huberta Hurkača (Poljska, 14) rezultatom 6:3, 6:0, 6:7 (3:7), 6:4 i tako se izborio za svoje prvo gren slem finale u karijeri.

Novak protiv Beretnija vodi 2-0, a poslednji put je slavio u četvrtfinalu ovogodišnjeg Rolan Garosa.

Finale „The Championships“-a biće Novakovo 30. gren slem finale (19-10) u karijeri.

Fotografija: Profimedia

Podeli post