Novak najbolji u Dubaiju drugu godinu zaredom!


Novak Đoković odbranio je titulu i 500 ATP poena na turniru u Dubaiju!

U neverovatno dramatičnom finalnom okršaju koji je trajao dva dana, drugi teniser sveta savladao je Mihaila Južnjeg rezultatom 2:1, po setovima 7:5, 5:7, 6:3 i tako svojoj kolekciji od 16 trofeja pridodao još jedan.

Pobedom nad 15. teniserom sveta, Novak je stekao prednost od 4:3 u međusobnim duelima, čime se ujedno revanširao Miši za poraz u polufinalu Roterdama pre dve nedelje.

Iako je prvu priliku za brejk u meču imao Novak (drugi gem), Južnji je bio taj kome je isti pripao u petom gemu. Srpski teniser je uzvratio neposredno, a zatim u osmom gemu još jednom učinio isto zahvaljujući sjajnom kretanju i preciznim udarcimam. U narednom gemu kada je servirao za set pri 5:3, početni udarac je potpuno stao i Južnji uspeva da se vrati u set. Sjajna bekhend paralela u dvanaestom gemu donela je Novaku još jedan brejk, koji je značio i osvojen prvi set – 7:5 posle 63 minuta.

Pri rezultatu 40:15 za Novaka u uvodnom gemu drugog seta, u Dubaiju je počela da pada kiša. Posle 30-minutne pauze, srpski teniser je osvojio svoj servis gem, potom brejknuo Južnjeg i poveo sa 2:0. U tom trenutku, oblaci su se ponovo otvorili nad centralnim terenom, što je donelo novi, znatno duži prekid, tj. odlaganje nastavka za sledeći dan.

U nastavku duela u nedelju, Novak je uspeo da osvoji svoj servis gem i povede sa 3:0. Južnji potom pravi preokret, osvaja tri gema u nizu i donosi izjednačenje – 3:3. Pri vođstvu od 4:3, Novak je propustio sjajnu šansu da napravi brejk i servira za titulu. Umesto toga, ruski teniser je iskoristio Novakove probleme sa servisom, napravio brejk i prvi put servirao sa set. Tu je usledio novi preokret, pošto Novak vraća brejk, ali u narednom gubi svoj servis bez izgubljenog poena. U predstojećem gemu, Južnji nije dozvolio našem teniseru da se ponovo vrati i donosi izjednačenje u setovima posle 7:5.

I treći set bio je izuzetno neizvestan do samog kraja. Novak je i pored velikih problema sa servisom uspeo da povede sa 3:0. U petom gemu odigrao se maratonski gem, koji je pripao Južnjem u vidu brejka za 3:2. Poravnao je Južnji na 3:3. Sedmi gem doneo je novu dramu, u kojoj je Novak, na svu sreću, uspeo da spasi dve brejk lopte i povede sa 4:3. Sledeći gem prelomio je – Srbin stiže do brejka, koji je potom materijalizovao u trijumf nakon tri časa i 21 minuta igre.

„Ovo je velika pobeda za mene, mnogo mi znači iako su ljudi sumnjali. Ali, ovo je novi korak u karijeri, nešto što sam prvi put učinio, odbranio titulu. I kada igram slabije svestan sam svojih kvalitet i oružja kojim raspolažem“, rekao je Novak.

Novak će iz Dubaija direktno otputovati za Beograd, gde će zajedno sa svojim kolegama iz reprezentacije od 5. do 7. marta braniti boje Srbije protiv selekcije SAD u meču prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa.

čestitamo Nole!

Fotografije sa turnira u Dubaiju pogledajte u našoj rubrici PHOTO!

Podeli post