Kakva pobeda Novaka i kakav način da se približi na dva koraka od odbrane titule na turniru „Internazionali BNL d’Italia“!

Prvi nosilac Mastersa u Rimu je posle dva dana neverovatne borbe (koju je u dva navrata prekidala kiša) i velikog preokreta slavio u četvrtfinalnom trileru protiv Stefanosa Cicipasa (5) rezultatom 4:6, 7:5, 7:5.

Meč je počeo u petak u 14 časova a završen je u subotu nešto posle 13 časova. Trajao je ukupno tri časa i 16 minuta.

„Mnogo toga bih mogao da kažem za ovaj meč, kao da smo igrali dva duela. U petak je on bio bolji i danas je bolje počeo, uspeo sam da sačuvam nerve i vratim servis. Osvojio sam važne pooene uz podršku publike i u divnoj atmosferi. Bilo je i sreće, i mentalne snage, ali i prave taktike. Jedan udarac je odlučio, ne jedan poen, već udarac. Mnogo sam se namučio protiv Cicipasa, do samog kraja nisam znao da li ću pobediti. Ali, borio sam se i dao sve od sebe, i Bog je odlučio ko će dobiti. Cicipas je u sjajnoj formi, juče su bili potpuno drugačiji uslovi za igru nego danas. Verovatno je ovo bio najteži meč za mene ove godine“, rekao je Novak odmah posle trijumfa.

Cicipas je na samom startu duela stekao brejk prednosti i poveo sa 1:0. Na naredna dva servis gema Grka Novak je bio nadomak brejka, ali je propustio svih pet šansi. U petom gemu Cicipas koristi drugu brejk loptu i dolazi do duplog brejka i 4:1. Uspeo je Novak da vrati jedan brejk u sledećem gemu, da bi pri rezultatu 4:3 usledio prekid meča zbog kiše u Rimu. Teniseri su se posle tri i po sata pauze vratili na teren. Novak nije uspeo da preokrene i vrati se u set, tako da je Cicipas posle 50 minuta igre došao do osvajanja prvog dela igre.

Novak ni drugi set nije počeo na najbolji način. Izgubio je svoj servis u trećem gemu, kada je igra zbog kiše ponovo bila prekinuta. Meč je nastavljen u subotu u 11 časova. Nakon četiri servis gema bez brejkova, Novak je u maratonskom, osmom gemu, iskoristio petu brejk loptu i izjednačio rezultat na 4:4. U gemu koji je usledio srpski teniser je spasio tri brejk lopte, a tri gema kasnije došao do seta posle 64 minuta, nakon što je realizovao četvrtu brejk loptu za 7:5.

Odlučujući set grčki teniser započeo je na sličan način kao prethodni oduzevši Novaku servis u trećem gemu. Srpski igrač je u narednom propustio dve brejk šanse da se odmah vrati. Nakon što je u sledećem, dvanaest minuta dugom gemu spasio četiri brejk lopte, Novak u šestom konačno pravi brejk i poravnava rezultat na 3:3. Prvi je do brejka u nastavku došao Cicipas, a to je u ovom slučaju značilo i servis za meč. Novak je ovde pokazao izuzetnu mentalnu snagu i fizičku spremnost, vratio brejk i izjednačio na 5:5. Tu nije stao, već je novim brejkom u dvanaestom gemu došao do velikog trijumfa u jednom od najboljih mečeva u 2021. godini.

Statistika: as poeni (4-5), dvostruke servis greške (6-1), direktni poeni (42-38), neiznuđene greške (35-41), broj osvojenih poena (134-119).

Domaći teniser Lorenco Sonego (ATP #33) biće Noletov rival u polufinalu Rima večeras od 18:30h. Italijan je u današnjem četvrtfinalu rezultatom 2:1 bio bolji od petog nosioca Andreja Rubljova iz Rusije.

Novak i Sonego sastali su se u četvrtfinalu ovogodišnjeg ATP turnira u Beču. Iz tog meča kao pobednik je izašao italijanski teniser.

Fotografija: AP

Podeli post