Čudo Novaka u Londonu za plasman u 11. vimbldonsko polufinale u karijeri.

Branilac titule je u četvrtfinalnom okršaju protiv Italijana Janika Sinera (10) posle dva seta zaostatka došao do pobede rezultatom 3:2, po setovima 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2.

„Čestitke Janiku na velikoj borbi. Siguran sam da će igrati u još mnogo završnica na gren slemovima. Ima mnogo vremena ispred sebe, na pragu je top 10. Želim mu sve najbolje u budućnosti. Prva dva seta i sledeća tri su kao dva različita meča. Malo sam porazgovarao sa sobom u svlačionici pred ogledalom nakon gubitka drugog seta. Treći set sam počeo brejkom i mislim da mi je to dalo mnogo samopouzdanja. Primetio sam da je on malo počeo da sumnja, slabije se kretao. Iskustvo mi je mnogo pomoglo da se izborim sa pritiskom. Unutrašnja borba je najveća. Ako nju dobijete, sve nakon toga uglavnom ide u vašu korist“, rekao je Novak posle meča.

Susret je trajao tri časa i 35 minuta.

Novak je odlično startovao meč. Brejkom u drugom gemu, a potom i potvrdom istog u sledećem poveo je sa 3:0, zatim i 4:1. Ovde je počeo sunovrat prvog nosioca praćen povećanim brojem neiznuđenih grešaka. Italijan je vratio brejk, vezao tri gema i izjednačio na 4:4. Tu se nije zaustavio, već je u jedanaestom gemu ponovo oduzeo servis Novaku i poveo u setovima nakon 7:5.

Agonija srpskog tenisera nastavila se u drugom setu. Italijan posle dva brejka stiže do velikih 5:2, na svoj servis potvrđuje brejk iz sedmog gema i stiže do neočekivanih 2:0 u setovima.

To je praktično bilo to što je Siner uspeo da uradi u današnjem meču. Novak od starta drugog seta počinje da režira veliki povratak i potpunu kontrolu nad duelom uzima u svoje ruke. Jedan brejk u trećem setu i dva u četvrtom dovode ga do odlučujućeg seta.

Janik nije uspevao da se nosi sa pritiskom u petom setu. Novak već u trećem gemu pravi brejk, isti spektakularnom igrom udvostručuje u sedmom i lagano stavlja tačku na meč.

Pobeda nad Sinerom je Novakova 26. uzastopna na Vimbldonu gde nije poražen od 2017. godine.

„Vimbldon je najvažniji turnir u mom životu, mojoj karijeri. Ovaj teren me je inspirisao da uzmem reket u ruke“, završio je Novak.

Statistika: as poeni (8-8), dvostruke servis greške (5-7), direktni poeni (41-43), neiznuđene greške (33-41), broj osvojenih poena (140-121).

Novak će u polufinalu Vimbldona u petak igrati protiv domaćeg tenisera Kamerona Norija (9) koji je posle maratona nadigrao Davida Gofana (Belgija) – 3:6, 7:5, 2:6, 6:3, 7:5.

Fotografija: Profimedia

Podeli post