Novak pokorio Federera u sred Švajcarske!


Najbolji srpski teniser, Novak Đoković osvojio je 15. titulu u karijeri!

U fantastičnom finalu ATP turnira u Bazelu, treći igrač planete savladao je trenutno najboljeg tenisera sveta, Rodžera Federera, pred domaćom publikom, u rodnom gradu vlasnika 61 titula. Nakon dva časa i deset minuta vrhunskog spektakla, rezultat je glasio 6:4, 4:6, 6:2 u korist Novaka!

Tako je nakon četrnaestog večitog duela dvojice velikana “belog” sporta, Đoković smanjio prednost Federera na 9:5, a ujedno se i revanširao za poraze u Njujorku i Sinsinatiju.

Za četvrtu titulu u ukupno devet finala u 2009. godini, srpski teniser je nagrađen sa 500 ATP poena i čekom u iznosu od 291.700 evra.

Lavovska borba prvog i drugog nosioca vodila se tokom čitavog prvog seta. Svoje servis gemove su toliko sigurno osvajali da do devetog gema nije bilo apsolutno nikakve šanse da dođe do brejk prilike. Sve do tog gema, Novak je na svoj servis izgubio svega dva poena, što govori koliko je srpski teniser ušao ozbiljno u meč. U devetom gemu, Novak “lomi” žilavog Švajcarca, pravi brejk i ne sluti da će u narednom na svoj servis preživeti triler. Deseti gem trajao je neverovatnih 22 minuta. U istom je odigrano čak 30 poena, u okviru kojih je Novak spasio pet brejk lopti i konačno iskoristio tek sedmu set loptu za 6:4.

Na pauzi između setova, Novak je bio prinuđen da primi medicinsku pomoć, jer je osetio bolove u predelu leđa.

Po povratku na teren, odmah je oduzeo servis Federeru, poveo sa 1:0, potom i 2:0. U nastavku je usledila serija najboljeg tenisera sveta od tri uzastopna gema koja mu donose vođstvo od 3:2. Na svu sreću, Novak je na to stavio tačku i izjednačio na 3:3. Pri rezultatu 5:4 za Federera, Novak nije izdržao pritisak i dozvolio je Švajcarcu dve vezane brejk šanse. Domaći teniser koristi drugu i posle 6:4 meč dovodi u odlučujući, treći set.

Psihološki odlično pripremljen, Novak nije dozvolio sebi da razmišlja o izgubljenom setu, nego je već od samog starta trećeg nastavio da pruža maksimalno precizan i agresivan tenis. Ne samo da je uspeo da oduzme servis Federeru u uvodnom gemu, nego je isti udvostručio nešto kasnije i poveo sa 4:0. Iako je bio nadomak pobede, protiv Federera ona nije izvesna dok se ne odigra i poslednji poen. Novak je bio na visini zadatka, pri 4:1 je spasio tri vezane brejk lopte, da bi tri gema kasnije došao do ogromne pobede nad večitim rivalom, čime je stavio krunu na sjajnu nedelju u Bazelu (nakon što je u polufinalu morao da spašava čak tri vezane meč lopte).

“Odigrao sam daleko najbolji meč. Došao je u pravom trenutku…“, rekao je Novak nakon meča.

“Razočaravajuće je kada izgubim finale kod kuće. Mislim da sam propustio dosta prilika, ali ne tražim izgovore. Novak je igrao tvrdo i dobro kada je to bilo najbitnije“, jasan je bio Švajcarac.



Trijumfom u finalu turnira iz serije 500, Novak je ostvario 71. pobedu u 2009. godini uz samo 18 poraza!

Odmora nema! Već sutra, Novak se “seli” u Pariz gde je danas startovao turnir iz serije Masters 1000.

Takmičenje na “BNP Paribas Masters”-u srpski teniser startovaće od drugog kola, gde ga očekuje bolji iz duela Žeremi Šardi (Francuska) vs. Huan Monako (Argentina).

Novak na brani mnogo bodova u Bersiju, pošto je prošle godine takmičenje završio već u trećem kolu, kada je poražen od Žoa-Vilfreda Conge (4:6, 6:1, 3:6), kasnijeg šampiona.

Ukupan nagradni fond turnira iznosi 2.750.000 evra.

Bravo Nole!

Podeli post