Novak poražen od Conge rezultatom 3:2 posle tri časa i 53 minuta!


Novak Đoković poražen je u četvrtfinalu Australijen Opena od Francuza Žoa Vilfreda Conge nakon pet maratonskih setova koji su trajali tri časa i 53 minuta.

Poslednji poen u Rod Lejver areni odigran je pola sata nakon ponoći po lokalnom vremenu, a pripao je desetom nosiocu turnira. Konačan rezultat: 6:7 (8:10), 7:6 (7:5), 6:1, 3:6, 1:6.

I pre meča znali smo da nas očekuje vrhunska borba dvojice sjajnih tenisera, ali epilog niko nije mogao da nasluti.

Novak je u nekoliko navrata mogao ranije da privede meč kraju u svoju korist, ali je za najvećeg naprijatelja imao samog sebe (neiznuđene greške, duple servis greške i zdravlje) i odlične servise Conge.

I set (68 minuta): Novak je poveo sa 5:2, kada je nastupio prvi preokret. Francuz je izjednačio na 5:5, izborio igranje taj-brejka, u kome je Novak propustio jednu set loptu, spasio dve, ali ne i treću za 10:8 u korist Conge.

II set (57 minuta): Srpski teniser je opet bio taj koji je stekao prednost brejka, koja mu je donela vođstvo od 4:2. Opet se dogodilo isto. Conga poravnava za 4:4 i došao je na red novi taj-brejk, koji je ovog puta pripao Novaku rezultatom 7:5 za 1:1 u setovima.

III set (37 minuta): Ohrabren osvajanjem još jednog dramatičnog seta, Novak je dobio ogromnu dozu samopouzdanja, koja mu je donela dva brejka u nizu i ekspresno osvajanje trećeg seta rezultatom 6:1 u kome je načinio pet direktnih poena više od Conge, osam grešaka manje i duplo više poena: 34-17.

IV set (38 minuta): Kobni četvrti set. Sve je mirisalo na trijumf našeg tenisera. Ali, tenis je surov sport… Novak je pri 1:0 za rivala osetio mučninu u stomaku, koja ga je potpuno poremetila. Francuz to koristi, pravi brejk za prednost od 2:0, da bi usledio medicinski tajm-aut za srpskog igrača. Po povratku sa tri minuta pauze, više ništa nije bilo isto. Pomešali su se stomačni problemi i umor, a kao posledica toga bio je rezultat od 5:0 za Congu. Novak je uspeo da smanji prednost na 5:3, ali ne i da ozbiljnije pripreti protivniku, koji donosi izjednačenje u setovima na 2:2 posle 6:3.

V set (33 minuta): Već u prvom gemu odlučujućeg seta bilo je primetno da Novak neće imati energije da načini još jedan, preko potreban preokret. Ali, igrao je do samog kraja. Nažalost, pozitivan rezultat je izostao, jer je francuski teniser, bez trunke umora na licu, vezao tri brejka i plasirao se u polufinale.

“Pre svega, želeo bih da čestitam Žou. Odigrao je sjajan meč i zaslužio je da pobedi. Nažalost, nisam mogao da igram na nivou na kom sam želeo u četvrtom i petom setu. Ne želim da tražim izgovore za poraz, ali, išao sam da povraćam i imao sam dijareju pe meča. Užasan osećaj. Ovo je za mene bio sjajan turnir, žao mi je što fizički nisam mogao da izdržim ceo meč”.

Statistika meča: as poeni (2-19), duple servis greške (9-2), direktni poeni (41-54), neiznuđene greške (55-55), ukupan broj poena (155-158).

Ovo je bila peta Congina pobeda u sedam međusobnih duela, koliko ima protiv Novaka.

Prema tome, poznata su oba polufinalna para Otvorenog prvenstva Australije u muškoj konkurenciji, a to su: Rodžer Federer vs. Žo-Vilfred Conga i Endi Marej vs. Marin čilić.

Porazom u četvrtfinalu Melburna, Novak je ponovio prošlogodišnji rezultat, međutim, da bi postao drugi teniser sveta u ponedeljak, neophodno je da Marej ne uspe da podigne šampionski trofej.

“Za mene je bilo bitno da stignem što dalje. Imao sam visoke ambicije jer sam osećao da dobro igram i bio sam samouveren. Međutim, desilo se ovo i to je ono što me je najviše razočaralo. Nisam razmišljao o rang listi. Ako se desi super. To je nešto što čekam već nekoliko godina. Međutim, znate, tako nešto definitivno moram da zaslužim“, rekao je Novak.

Nakon nastupa na letnjoj turneji australijskog kontinenta, Novak će se vratiti u Evropu, gde ga od 8. februara očekuje učešće na turniru u holandskom gradu Roterdamu.

Podeli post